20.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο εμβόλιο της Astra Zeneca – 8 θάνατοι στη Νότιο Κορέα μετά τον εμβολιασμό – Δε συνδέονται με το εμβόλιο, λένε οι αρχές

Ημερομηνία:

Ένας από τους λόγους που η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς είναι και τα εμβόλια της Astra Zeneca. Αρχικά, η εταιρεία καθυστέρησε σημαντικά στο να προχωρήσει στην προμήθεια των εμβολίων, όπως είχε συμφωνηθεί. Όμως τις επόμενες εβδομάδες προέκυψαν και νέα ζητήματα που δε σχετίζονται με την εταιρεία: οι πολίτες απλά δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο.

Στη Γαλλία τα 3/4 των διαθέσιμων εμβολίων της Astra Zeneca έχουν μείνει αχρησιμοποίητα. Στη Γερμανία τα 2/3 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων να έδωσε την έγκρισή της για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες, ηδη από τα τέλη του Ιανουάριου, όμως μια σειρά χώρες διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών, οι δύο πιο ισχυρές χώρες της Ευρωπης, η Γαλλία και η Γερμανία, που δεν επιτρέπουν τη χρήση του εμβολίου στους άνω των 65 λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε δημόσια δήλωσή του ειπε ότι το εμβόλιο είναι “ημι-αποτελεσματικό” για ηλικιωμένους. Το ίδιο όμως ανέφερε και η Γερμανική εφημερίδα Handeslblatt η οποία σε άρθρο της που βασίζεται σε πηγές από το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.

Και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άντζελα Μέρκελ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, απορρίπτοντας σχετική πρόταση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν.

Την κατάσταση δε βοηθούν καθόλου και ειδήσεις όπως αυτες από τη Νότιο Κορέα. Εκεί, 8 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Σύμφωνα πάντως με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας:

“Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ήταν δύσκολο να διαπιστώσουμε κάποια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων”

Σημειώνουμε ότι ούτε στη Νότιο Κορέα επιτράπηκε η χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών με τις αρμοδιες αρχές να σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικία.

Την ίδια στιγμή στην Αυστρία, οι αρχές αποφάσισαν σταμάτησαν τη διάθεση του εμβολίου μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου και τη σοβαρή ασθένεια ενός άλλου μετά τη λήψη του εμβολίου.

Και εκεί οι αρχές σημειώνουν ότι:

“Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση με τη λήψη του εμβολίου”

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το OPEN TV, αργά το βράδυ της Κυριακής, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρείας AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Η σύσκεψη ήταν έκτακτη, ξεκίνησε γύρω στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, διήρκεσε αρκετές ώρες και επιστήμονες είδαν αναλυτικά τα νέα δεδομένα, πριν αποφασίσουν ναεπιτρέψουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εξέτασαν, μεταξύ άλλων, μία μελέτη από τη Γερμανία αλλά και τι γίνεται στις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη το εμβόλιο της AstraZeneca για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδας. Αφότου μελέτησαν τα νέα δεδομένα, αποφάσισαν να πουν το «ναι».

"google ad"

Όμως, με όλη τη συζήτηση που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο, ποια αναμένεται να είναι η συμμετοχή;

Αυτό, θα φανει το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...