22.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Νέα “προνόμια” εμβολιασμένων: Τι θα ισχύει για κλειστούς χώρους – Όσα έρχονται μετά τη freedom pass

Ημερομηνία:

Μετά τη freedom pass και τα 150 ευρώ σε νέους που θα εμβολιαστούν, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει προνόμια για πλήρως εμβολιασμένων και την είσοδό τους σε χώρους ψυχαγωγίας.

Αύριο, Τρίτη, ή το αργότερο την Τετάρτη, αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα «προνόμια» ή διευκολύνσεις, όπως επιθυμεί να τις χαρακτηρίζει, για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι διευκολύνσεις θα αφορούν τον αριθμό πληρότητας σε σινεμά, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, μπαρ και εστιατόρια, γενικότερα σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Όπως μεταδίδει το OΡΕΝ, η είσοδος θα γίνεται με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέσω εφαρμογής στα κινητά που θα έχουν κατεβάσει οι υπεύθυνοι των καταστημάτων.

Το πιστοποιητικό θα σκανάρεται στην εφαρμογή, ενώ δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα. Έτσι, θα έχουν ελευθέρας προκειμένου να μπουν στον κλειστό χώρο του καταστήματος ή του χώρου ψυχαγωγίας.

Από τις ανακοινώσεις θα γίνει γνωστό το ποσοστό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που θα επιτρέπονται σε έναν κλειστό χώρο, καθώς και ποιοι θα είναι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Freedom Pass: Η κάρτα ελευθερίας για τους 18-25 ετών

Οι νέες ανακοινώσεις έρχονται μετά του freedom pass για τους 18-25 ετών, εφόσον εμβολιαστούν έστω με μία δόση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ που θα τους δοθεί και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συγκεκριμένο σκοπό.

Θα αφορά τους γεννηθέντες από το 1996 έως το 2003 που έχουν κάνει το εμβόλιο εντός του 2021 αλλά και όσους θα το κάνουν από εδώ και στο εξής, ενώ θα χρησιμοποιείται για την είσοδο σε κινηματογράφους, συναυλίες, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να πληρώσουν ταξίδια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά) και έξοδα ξενοδοχείων, τουριστικών πακέτων, κάμπινγκ.

Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη από το gov.gr πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η διαδικασία απόκτησης

Η προπληρωμένη κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό «πορτοφόλι» στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου (για λειτουργικά Android και iOS), ενώ θα διατίθεται και σε φυσική μορφή για όσους δεν διαθέτουν «έξυπνη» συσκευή.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα στο κινητό του αφού επιβεβαιωθεί ότι έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φιλοξενηθεί στην πύλη gov.gr.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 24ωρου. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει οδηγίες μέσω SMS και email. Η πλατφόρμα θα τηρεί όλους τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πώς θα χρησιμοποιείται

Η freedom pass θα χρησιμοποιείται με αρκετά εύκολο τρόπο:

Αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού.

Χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops.

Χρησιμοποιείται ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

Πού θα χρησιμοποιείται

Η κάρτα θα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένα έξοδα και συγκεκριμένα:

Ακτοπλοϊκές, αεροπορικές μετακινήσεις

Σιδηροδρομικές οδικές μεταφορές

Ταξιδιωτικά γραφεία

Κινηματογράφος

Μουσεία, συναυλίες, παραστάσεις χορού, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους

Διανομή σε τουριστικά καταλύματα

Ενοικίαση οχημάτων

Καταλύματα, κάμπινγκ

Κατασκηνώσεις

Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων

Ο φόβος της μετάλλαξης Δέλτα

Σημειώνεται ότι, στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα που αναμένεται να κυριαρχήσει στα τέλη Αυγούστου και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 45% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ενώ το 35% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους:

Άνω των 85: 69%

80-84: 70%

75-79: 81%

70-74: 76%

65-69: 76%

60-64: 70%

55-59: 65%

50-54: 61%

45-49: 54%

40-44: 47%

35-39: 39%

30-34: 34%

25-29: 22%

18-24:11%.

Και μπορεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εντός του Αυγούστου, ωστόσο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου προειδοποίησε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού για να υπάρξει αντίσταση στη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και γι’ αυτό το ποσοστό αρκεί ο πληθυσμός να πάει να εμβολιαστεί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...