16.5 C
Chania
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026

Αντιδρούν οι έμποροι και του Ηρακλείου στην επιβολή ρόλο ελεγκτή στους καταστηματάρχες – Ανησυχούν για τεράστια μείωση στην εμπορική κίνηση

Ημερομηνία:

Μετά τους εμπόρους των Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου με επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, εκφράζει σαφείς ενστάσεις απέναντι στα μέτρα που αναθέτουν στους καταστηματάρχες ρόλο ελεγκτικής “αρχής”.

Στην επιστολή, οι έμποροι καθιστούν σαφές πως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια, ζητούν όμως κατανόηση και τροποποίηση των μέτρων, προκειμένου και οι επιχειρήσεις να μη συνεχίσουν να “βουλιάζουν” υπό το βάρος της μείωσης της αγοραστικής κίνησης.

Η επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών και των εργαζομένων, παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Η μείωση της αγοραστικής κίνησης που θα επιφέρει η υποχρεωτική επίδειξη rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες επιχειρήσεις, σε ένα κλάδο που παρέμεινε κλειστός ή σχεδόν κλειστός (click away & click in shop) για μήνες, συσσωρεύοντας χρέη και ζημιές.

Οι ενστάσεις μας:

• Δεν κατανοούμε την χρησιμότητα των νέων υγειονομικών μέτρων. Στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι πελάτες φορούν μάσκα εντός του καταστήματός σε ολόκληρη την αγοραστική διαδικασία. Αυτό ισχύει και ίσχυε στα καταστήματα λιανεμπορίου, για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, με μεγάλη επιτυχία όσο αφορά την έκβαση των κρουσμάτων της πανδημίας. Επίσης τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν έχουν εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Κατά συνέπεια δεν κατανοούμε τι άλλαξε το χειμώνα καθιστώντας αναγκαία την επιβολή αυτών των μέτρων.

• Η απόδοση της ευθύνης ελέγχου των καταναλωτών στα λιανεμπορικά καταστήματα, δεν μας επιβαρύνει απλά με το κόστος του ελεγκτικού έργου αυτού (ο απαραίτητος χρόνος από το προσωπικό για τον έλεγχο κάθε πελάτη) που κανονικά ανήκει στο κράτος, αλλά κυριότερα με την ευθύνη, καθώς τα πρόστιμα βαραίνουν τα καταστήματα.

• Η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των υπόλοιπων εμπορικών επιχειρήσεων. Ζητάμε να μην έχουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου την ευθύνη ελέγχου και κυρίως τα πρόστιμα που τον συνοδεύουν.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Καταγγελία για άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων καταγγέλλει την απόφαση του Δημάρχου για άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές Μάιο-Οκτώβριο σε πέντε περιοχές των Χανίων.

Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: Καταγγελία για συνδικαλιστική δίωξη φοιτητών και κινητοποίηση την Πέμπτη κατά την απολογία

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει πειθαρχική δίωξη τεσσάρων φοιτητών ΗΜΜΥ από τον καθηγητή Γυφτάκη και τον κοσμήτορα Καρυστινό για συνδικαλιστική δράση.

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος ακυρώνει την απαγόρευση Ντράγκι για Δίστομο και γερμανικές αποζημιώσεις

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος ακύρωσε με απόφασή του την απαγόρευση Ντράγκι, επιτρέποντας στους Διστομίτες να προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης για γερμανικές αποζημιώσεις.

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων: Κάλεσμα σε απεργία την Πρωτομαγιά 2026

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε απεργία Πρωτομαγιάς 2026 με κεντρικό σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, όχι για πολέμους». Γενική συνέλευση στις 29 Απριλίου.