14.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Καρυδόπιτα (πολύ ωραία)

Πέντε αυγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ρακοπότηρο κονιάκ ή ρακή, ένα κουταλάκι μπέικι, ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού, μία κουταλιά γαρύφαλλα, μια κουταλιά κανέλα, ένα ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, ένα ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα (στο γουδί)
Σιρόπι: Μία φλυτζάνα νερό, δύο φλυτζάνες ζάχαρη, μία φλούδα λεμονιού, ένα μασούρι κανέλα
Στο τέλος, όταν είναι να κατεβάσομε ρίχνομε μία μεγάλη κουταλιά μέλι. Ρίχνομε και ανθόνερο.
Κρέμα: Πέντε νεροπότηρα γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, δύο κουταλιές αλεύρι, τέσσερις κουταλιές κορν φλάο
Περίπου στο μισό γάλα διαλύομε το αλεύρι και το κορν φλάο. Το ποτήρι τη ζάχαρη στο υπόλοιπο γάλα που έχομε ήδη στη φωτιά. Αναμιγνύομε τα γάλατα, μόλις ζεσταθούν ελαφρά ρίχνομε χτυπημένα ελαφρά τα αυγά και ανακατεύομε έως να πήξει η κρέμα.
Η καρυδόπιτα γίνεται: Τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή. Προσοχή, μην πέσει ίχνος από κροκάδι. Δεν θα γίνει η μαρέγκα. Επίσης μην την αφήσετε πολύ ώρα γιατί θα κόψει και θα βγάλει υγρά. Τα κροκάδια χτυπάμε καλά με τη ζάχαρη. Αναμιγνύομε πολύ καλά σε λεκάνη το σιμιγδάλι τα καρύδια το μπέικι τα κανελογαρύφαλα την όψη λεμονιού ή πορτοκαλιού. Πολύ καλά ανακατεύομε για να μην γίνει πατωσιά το σιμιγδάλι και πατωσιά τα καρύδια. Πρέπει αυτά τα δύο να αναμιχθούν καλά. Ρίχνομε εναλλάξ από λίγο στους κρόκους των αυγών απ’ αυτό το μείγμα και μαρέγκα. Καρύδια – μαρέγκα και τελειώνομε με μαρέγκα. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου και όταν έχει σχεδόν κρυώσει περιχύνομε με το ζεστό σιρόπι με ένα κουτάλι, όχι μαζεμένο το σιρόπι. Όταν κρυώσει το γλυκό, ρίχνομε την κρέμα από πάνω, και πασπαλίζομε με κοπανισμένα καρύδια.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...