17.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

ΚΚΕ: «Ξεσηκωμός» για τη ΛΑΡΚΟ

Ημερομηνία:

Με την αποστροφή ότι ο λαός δεν χρειάζεται άλλους σωτήρες και πρέπει μόνος του να οργανώσει την πάλη του για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, το ΚΚΕ επιχειρεί να παρέμβει στη συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και τους διαγκωνισμούς μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ για το κεντρώο κοινό.

Έτσι, αναμενόμενα, στην κορυφή της ατζέντας του ΚΚΕ αυτό το διάστημα ανεβαίνουν οι εργατικές και αγροτικές διεκδικήσεις, δηλαδή τα μέτωπα της ΛΑΡΚΟ, της COSCO και των αγροτικών μπλόκων στη Θεσσαλία και αλλού.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για κλείσιμο του εργοστασίου, απόλυση του συνόλου των 1.300 εργαζομένων και έξωση από τους οικισμούς στη Λάρυμνα και τον Αη Γιάννη (αφορά 300 οικογένειες), προκειμένου ο εκκαθαριστής να προχωρήσει στην παράδοση της επιχείρησης στους ιδιώτες.

Χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με επίκαιρη ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και:

● Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.

● Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

● Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως και η καταβολή των οφειλών της επιχείρησης στους εργαζομένους στο 100%.

Η θέση του ΚΚΕ είναι πως «η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της», καθώς «η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή μπαταριών, στην ηλεκτροκίνηση» και «οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ».

Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχουν υπάρξει ποικίλες παρεμβάσεις από πλευράς ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα, από τοποθετήσεις στη Βουλή μέχρι αφιερώματα και επισκέψεις στα εργοστάσια. Πιο πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, για το ζήτημα τοποθετήθηκε στη Βουλή ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου».

Ταυτόχρονα κάλεσε σε κινητοποίηση όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για τη διάσωση της επιχείρησης, τον Μάιο του 2020, ζητώντας κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή, μέτρα για την πλήρη λειτουργία της, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση, προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστουγεννιάτικες δράσεις στα ΚΑΠΗ & το ΚΗΦΗ του Δήμου Χανίων

Στο πνεύμα των εορταστικών ημερών, τα ΚΑΠΗ και...

“Δίνουμε Αίμα – Δίνουμε Ζωή”: Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών...

Ρέθυμνο: «Μάχη» στα Δασαρχεία για τους βοσκότοπους – Κάλεσμα Γ. Βενιεράκη για κοινωνική συστράτευση

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, εξηγεί...