18.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

ΟΗΕ: Ισραηλινά πυρά σκότωσαν την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Άκλεχ

Ημερομηνία:

Σε πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας οφείλεται ο θάνατος της Αμερικανο-Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ενώ κάλυπτε επεισόδια στην Τζενίν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επικαλείται στοιχεία τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη:

«Όλες οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, προερχόμενες και από τον ισραηλινό στρατό και από τον Παλαιστίνιο γενικό εισαγγελέα, συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα πυρά που σκότωσαν την κ. Σιρίν Αμπού Άκλεχ και τραυμάτισαν τον συνάδελφό της, Άλι Σαμούντι, προέρχονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και όχι από αδιευκρίνιστα παλαιστινιακά πυρά, όπως ισχυρίζονταν οι ισραηλινές αρχές».

Και πρόσθεσε ότι «δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενόπλων Παλαιστινίων κοντά στους δημοσιογράφους».

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ επισήμανε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν ξεκίνησαν δικαστική έρευνα».

Μόλις χθες, το δίκτυο Al Jazeera, στο οποίο εργαζόταν η Αμερικανο-Παλαιστίνια δημοσιογράφος, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την έρευνά του, η σφαίρα που την έπληξε στο κεφάλι είναι αμερικανικής κατασκευής, είναι σχεδιασμένη για να διαπερνά θωρακισμένες επιφάνειες και χρησιμοποιείται στα τουφέκια M4, με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η στρατιωτική μονάδα που βρισκόταν στο σημείο και κατηγορήθηκε για τον φόνο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Η δημοσιογράφος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την εγγραφή «Press» και προστατευτικό κράνος όταν χτυπήθηκε από την σφαίρα, η οποία την έπληξε σε ακάλυπτο σημείο του προσώπου της.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: 17 ημέρες αγωνίας για τον 33χρονο γιατρό

Δεκαεπτά ημέρες χωρίς κανένα σημάδι ζωής συμπληρώνονται για τον...

Σπιτικές προτάσεις

Λουκάνικα χοντρά σπετσοφάι Τα κόβομε μικρά κομμάτια και τα σωτάρομε...