18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Κεραυνοί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για την κατάσταση στις φυλακές: «Δεν είναι δυνατόν να έχομε ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» – 700 κρατούμενοι δίχως γιατρό και ψυχολόγο

Ημερομηνία:

Με πολύ σκληρά λόγια αναφέρεται σε επιστολές του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Θεοδωρικάκο ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων. Στις επιστολες που υπογράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρήστος Πραματευτάκης γίνεται αναφορά τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στα υπόγεια κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανιων όσο και στις φυλακές κράτησης ΚΡΗΤΗ1.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά για τα υπόγεια κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου ότι «…ο χώρος είναι αυστηρά ακατάλληλος για να φιλοξενήσει κρατούμενους»… «Δεν είναι δυνατόν το 2022 να έχομε ΥΠΟΓΕΙΑ κρατητήρια που θυμίζουν κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Δεν είναι δυνατόν να έχομε ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.»

Στη δεύτερη επιστολή γίνεται αναφορά στους 5 θανάτους στις φυλακές κράτησης ΚΡΗΤΗ1 στην Αγυιά ζητώντας την άμεση διελεύκανση των υποθέσεων σημειώνοντας οτι ο αριθμός των κρατούμενος είναι ο διπλάσιος αυτού που θα έπρεπε τη στιγμή όπου οι σωφροντιστικοί υπάλληλοι είναι οι μισοί απ’ αυτούς που θα έπρεπε.

Αναφέρεται επίσης ότι παρά ότι στην εν λόγω φυλακή φιλοξενουνται 700 κρατούμενοι δεν υπάρχει γιατρός και ψυχολόγος ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στο «εξαιρετικά κακό κλίμα και την αντιπαράθεση διοίκησης και υπαλλήλων, με συνεχείς καταγγελίες στα Μ.Μ.Ε.»

Η επιστολή για τα κρατητήρια στο υπόγειο του Αστυνομικού Μεγαρου Χανίων:

Κ.κ.,

Τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων ευρίσκονται εις τον υπόγειο χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου. Ο χώρος του υπογείου είναι αυστηρά ακατάλληλος για να φιλοξενήσει κρατούμενους.

Το απόλυτο σκότος, η απόλυτη υγρασία και η ένεκα αυτών δυσοσμία.

Τα κρεβάτια που υπάρχουν σ’ αυτά είναι εξ ολοκλήρου τσιμεντένιες κατασκευές ύψους 50 εκατοστών. Οι κρατούμενοι κοιμούνται πάνω στο τσιμέντο.

Ο αριθμός των κρατούμενων κατά κανόνα είναι μεγάλος και ο χώρος πολύ μικρός για να φιλοξενήσει αυτούς.

Θα έλεγα ότι πάντα εις τα κρατητήρια υπάρχουν αλλοδαποί κρατούμενοι που παραμένουν επί χρονικό διάστημα μηνών, μέχρι να περατωθούν οι διαδικασίες απελάσεώς τους.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός των κρατούμενων.

Ευυπόληπτα άτομα της κοινωνίας των Χανίων που ένεκα της τυχαίας αυξημένης κατανάλωσης οινοπνεύματος φιλοξενήθηκαν στα κρατητήρια αυτά και ευρέθηκαν μαζί με άτομα του κοινού Ποινικού Δικαίου, μου κατήγγειλαν ότι κινδύνευσαν σ’ αυτό το χώρο και στραγγαλίσθηκε η τιμή και η προσωπικότητά τους.

Κ.κ.,

"google ad"

Δεν είναι δυνατόν το 2022 να έχομε ΥΠΟΓΕΙΑ κρατητήρια που θυμίζουν κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Δεν είναι δυνατόν να έχομε ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Οι κρατούμενοι κινδυνεύουν από πλημμύρα και από πυρκαγιά να χάσουν τη ζωή τους.

Τα κρατητήρια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σύμφωνα με τους στοιχειώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου να είναι υπόγεια.

Δεν είναι δυνατόν στα Χανιά του 2022 να έχομε αυτά τα κρατητήρια της ντροπής.

Επειδή καλώς γνωρίζω τις ευαισθησίες Σας, παρακαλώ να προβείτε άμεσα στις δέοντες ενέργειες ούτως ώστε να εκλείψει αυτή η κατάσταση.

Η επιστολή για τους θανάτους και τις εν γένει συνθήκες κράτησης στις φυλακές «Κρήτη 1» στην Αγυιά Χανίων:

Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Φυλακές Κράτησης Κρήτη 1 της Αγυιάς Χανίων έχομε πέντε θανάτους. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός των φυλακών. Πέντε κρατούμενοι που οδηγήθηκαν στις φυλακές της Αγυιάς για να εκτίσουν την ποινή τους, οδηγήθηκαν από και δια των φυλακών στο θάνατο.

Αυτό που ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων εν αρχή είναι η πλήρης διαλεύκανση όλων των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στους πέντε θανάτους των κρατουμένων. Και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να καταλογισθούν οι ευθύνες.

Περαιτέρω, αυτό που ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων είναι η ύπαρξη των δεόντων συνθηκών και ιδιαιτέρως των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης εντός της φυλακής.

Για να γίνει όμως εφικτό αυτό:

1) Δεν είναι δυνατόν στις φυλακές να είναι οι κρατούμενοι διπλάσιοι από τον αριθμό των κρατούμενων που έπρεπε και είναι προγραμματισμένο να είναι.

2) Δεν είναι δυνατόν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και το εν γένει προσωπικό των φυλακών να είναι οι μισοί απ’ αυτούς που έπρεπε να είναι.

3) Δεν είναι δυνατόν μια φυλακή που φιλοξενεί μόνιμα πάνω από 700 κρατούμενους, να μην έχει ιατρό και ψυχολόγο.

4) Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε κάθε θάλαμο κράτησης στοιβαγμένοι οι κρατούμενοι.

5) Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα εξαιρετικά κακό κλίμα και αντιπαράθεση διοίκησης και υπαλλήλων, με συνεχείς καταγγελίες στα Μ.Μ.Ε.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων διαμαρτύρεται εντονότατα.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Πολιτεία άμεσα πρέπει να επέμβει και να ενεργήσει τα νόμιμα και τα δέοντα. Διαφορετικά οι φυλακές κράτησης των Χανίων κινδυνεύουν να αναφέρονται με το όνομα άλλων φυλακών που προϋπήρξαν και έχουν μείνει στην ιστορία ως φυλακές «αποφυγής».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ