Κοπεγχάγη (πολύ ωραίο)
Κρούστα: 320 γρ. αλεύρι, 160 γρ. φρέσκο βούτυρο, 80 γρ. ζάχαρη, ένα αβγό.
Πάστα: 320 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, 240 γρ. ζάχαρη, έξι αβγά, 250 γρ. φύλλο κρούστας, 160 γρ. φυτίνη.
Σιρόπι: 960 γρ. ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, λεμόνι, βανίλια.
Χτυπάμε λίγο το φρέσκο βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτομε το αβγό και συνεχίζομε να χτυπάμε λίγη ώρα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτομε το αλεύρι και κάνομε μια ζύμη την οποία απλώνομε σε ταψί νούμερο 34. Αυτή είναι η κρούστα. Για να κάνομε την πάστα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα, στην συνέχεια τους κρόκους με τη ζάχαρη. Όταν οι κρόκοι είναι καλοχτυπημένοι προσθέτομε λίγα αμύγδαλα, λίγη μαρέγκα ενώ χτυπούμε πολύ ελαφρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνομε την πάστα πάνω στην κρούστα και τελειώνομε το γλυκό με τα φύλλα κρούστας τα οποία βρέχομε με την φυτίνη ένα – ένα. Ψήνομε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και όταν έχουν ροδίσει τα φύλλα είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζομε το σιρόπι και το ρίχνομε κουταλιά – κουταλιά στο γλύκισμα. Πριν το βάλομε στο φούρνο το χαράζομε μπακλαβαδωτά επιφανειακά. Όταν το βγάλομε το χαράζομε μέχρι κάτω.
Τούρτα ανανά
Δύο κουτιά ζελέ ανανά, τα διαλύουμε όπως γράφει. Αφαιρούμε λίγο, βρέχομε την φόρμα βάζομε το ζελέ στην φόρμα να παγώσει. Πάνω στο παγωμένο ζελέ βάζομε ροδέλες ανανά και γλυκό (ότι μας αρέσει, κεράκι, βύσσινο) στις τρύπες. Χτυπάμε μια κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη βάζομε από πάνω. Ψυγείο. Όταν παγώσει βρέχομε σαβαγιάρ στο υγρό της κομπόστας τα τοποθετούμε πάνω από την σαντιγί και το βάζομε στο ψυγείο. Όταν παγώσει ξεφορμάρομε. Αν δεν ξεφορμάρεται θα βάλετε την φόρμα για δευτερόλεπτα στον ατμό νερού που βράζει.
Παντεσπάνι με αμύγδαλα
Δύο φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, ένα φλυτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, οκτώ αβγά, δύο κουταλιές σούπας κοφτές φρέσκο βούτυρο, ένα κουταλάκι κοφτό μπέικινπάουτερ, δύο χαρτάκια βανίλιας.
Καθαρίζετε την αμυγδαλόψιχα χωρίς να την ξεφλουδίσετε. Την ψιλοκοπανίζετε ή την περνάτε από το μίξερ. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια. Δουλεύετε το βούτυρο προσθέτετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και εξακολουθείτε το δούλεμα με ξύλινο κουτάλι. Χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε λίγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα, λίγα αμύγδαλα ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθούν όλα. Αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο φούρνο επί 20-30 λεπτά περίπου.