14.8 C
Chania
Sunday, December 22, 2024

Συνέντευξη Λ. Κουρουπάκη στον «Α.τ.Κ.»: Οι νέοι δε ζητούν οικονομική στήριξη αλλά ένα κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας, ισονομίας

Ημερομηνία:

Η Ευαγγελία (Λίτσα) Κουρουπάκη είναι μία πολιτικός ενεργή στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από το 1982. Συνδέθηκε όμως με τη δύσκολη περίοδο του ΠΑΣΟΚ αφού διετέλεσε βουλευτής Χανίων από τον Γενάρη του 2011 έως τον Απρίλη του 2012 αντικαθιστώντας τον Μανώλη Σκουλάκη. Με αυτό τον τρόπο έγινε και η πρώτη γυναίκα βουλευτής για το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά.

Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνική Υποθέσεων, στην Ειδική μόνιμη Επιτροπή «Έρευνας και Τεχνολογίας» αλλά και στην Υπο-επιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Είναι μία πολιτικός η οποία εκπροσωπεί κατ’ ένα τρόπο και την ομογένεια αφού γεννέθηκε στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας από Έλληνες γονείς, από την Κωνσταντίνα Μπέλλου από τα Γιάννενα και από τον Σταύρο Κουρουπάκη από τον Φουρνέ Χανίων, οι οποίοι και έζησαν ως μετανάστες στη Νυρεμβέργη έως και το 1998 όταν και επαναπατρίστηκαν.

Έγγαμη με τον οδοντίατρο Γεώργιο-Δημήτριο Μπακούρο και μητέρα δύο αγοριών, του Φώτη και του Κωνσταντίνου, είναι οδοντίατρος και εκπαιδεύτρια στο Τμήμα Βοηθών Οδοντιάτρων στη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές πάντα με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Η Λίτσα Κουρουπάκη στη συνέντευξη που μας έδωσε εκφράζει την μεγάλη περηφάνειά της που αποτέλεσε μέρος μίας κοινοβουλευτικής ομάδας «που σήκωσε το σταυρό των διαχρονικών αμαρτημάτων του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009». «Μείναμε όρθιοι», λέει «χωρίς να λογαριάσουμε προσωπικό και κομματικό κόστος, έχοντας μάλιστα πλήρη επίγνωση ότι καμιά τιμή και  ανταμοιβή δεν θα λάβουμε».

Σήμερα, θεωρεί ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι «αυτός ο δύσκολος δρόμος της ευθύνης και των δύσκολων αποφάσεων ήταν μονόδρομος για την αποφυγή του ολέθρου και άλλες εύκολες και ανώδυνες επιλογές δεν υπήρχαν».

Αφουγκράζεται τη νέα γενιά και συμμερίζεται «την αμφισβήτησή τους, τον θυμό τους». Σημειώνει όμως ότι αυτό που πραγματικά προτάσσουν οι νέοι «δεν είναι πρωτίστως μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά ένα κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας, ισονομίας, κανόνων, φιλικό και αποτελεσματικό».

Θέσαμε το ερώτημα στην κ. Κουρουπάκη σε σχέση με τα έργα που πρέπει να προχωρήσουν στην Κρήτη για να βελτιωθούν οι συνθήκες για όλους τους κατοίκους. Η κ. Κουρουπάκη στην απάντησή της στάθηκε στις παθογένειες που παρουσιάζονται διαχρονικά κατά την πραγματοποίηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα και στο νησί μας δίνοντας βάρος στην ανάγκη να υπάρχει «ένας διαρκής συντονισμός και έλεγχος ώστε όλα αυτά τα έργα να αποδοθούν σταδιακά σε λειτουργία τα επόμενα 8-10 χρόνια».

Το ΠΑΣΟΚ ανά καιρούς στο παρελθόν έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για υποθέσεις διαφθοράς. Η κ. Κουρουπάκη θεωρεί ότι ο χώρος της δε διαφέρει από τους άλλους. Αυτό που τον διαχωρίζει είναι ότι «ενώ οι άλλοι τα κουκουλώνουν εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίζουμε θαρραλέα και αποφασιστικά τέτοια φαινόμενα και να βάζουμε το μαχαίρι και να αποκόπτουμε ότι έχει ακόμα και υποψία εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς» κάνοντας αναφορά σε πρόσφατα παραδείγματα τόσο με την υπόθεση των Τεμπών όσο και πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταδικασθεί για παράβαση καθήκοντος.

Η κ. Κουρουπάκη δεν συμμερίζεται την άποψη ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής υποψήφιου πρέπει να είναι και το φύλο ή η ηλικία του αλλά τα αντικειμενικά προσόντα και εφόδια που διαθέτει για να υπηρετήσει το ρόλο που διεκδικεί. «Ακριβώς για αυτά πρέπει να επιδιώκουμε να αξιολογηθούμε, ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας. Χωρίς προστατευτισμούς αλλά και χωρίς προκαταλήψεις που πολλές φορές απαιτούν από εμάς πολύ περισσότερη προσπάθεια για να κριθούμε ισότιμα με τους άνδρες. Στα ίσα λοιπόν και με τα ίδια κριτήρια. Γιατί τότε έχει αξία η επιλογή μας».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Κουρουπάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Κουρουπάκη, υπήρξατε βουλευτής την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Έχοντας ζήσει αυτή την περίοδο από μέσα, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;

Λίτσα Κουρουπάκη: Νιώθω πολύ μεγάλη περηφάνεια που ήμουν μέρος αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας που σήκωσε το σταυρό των διαχρονικών αμαρτημάτων του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στο δημοσιονομικό αδιέξοδο και τη χρεωκοπία τη χώρα. Μείναμε όρθιοι, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» χωρίς να λογαριάσουμε προσωπικό και κομματικό κόστος, έχοντας μάλιστα πλήρη επίγνωση ότι καμιά τιμή και  ανταμοιβή δεν θα λάβουμε. Είμαι επίσης περήφανη που σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες έδωσα σκληρές μάχες για τα θέματα των Χανίων μαζί με τους αείμνηστους Σήφη Βαλυράκη, Μανώλη Σκουλάκη και τον σημερινό Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχη Δαμιανάκη.

Σήμερα είναι πια σε όλους γνωστό ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος της ευθύνης και των δύσκολων αποφάσεων ήταν μονόδρομος για την αποφυγή του ολέθρου και άλλες εύκολες και ανώδυνες επιλογές δεν υπήρχαν. Και όσοι την  ώρα του πολέμου για τη σωτηρία της χώρας, ανεύθυνα και δημαγωγικά έκαναν πολιτικό μαυραγοριτισμό για εκλογικά οφέλη ως αντιπολίτευση, τον ίδιο (μονό)δρόμο ακολούθησαν ως κυβέρνηση μετά και μάλιστα σε  ευκολότερες πια συνθήκες.

Το μόνο λοιπόν που θα μπορούσε να γίνει τότε διαφορετικά ήταν μια υπεύθυνη στάση  των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Έτσι θα μπορούσαμε να περιορίσουμε και το χρόνο και το κόστος διαχείρισης της κρίσης, όπως έγινε σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα την ίδια περίοδο.

ΕΡ.: Φέτος, πάνω από 400.000 νέοι άνθρωποι έως 20 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές. Είναι μία νέα γενιά ανθρώπων που μεγάλωσαν μέσα στην περίοδο των μνημονίων αλλά και της πανδημίας. Πολλοί εξ αυτών – όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις – δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το ρεύμα των νέων ανθρώπων της χώρας που φεύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Αν το ΠΑΣΟΚ γινόταν κυβέρνηση με ποιές κινήσεις και με ποιό σχέδιο θα προσπαθούσε να αντιστρέψει αυτή την πραγματικότητα;

Λ.Κ.: Τα παιδιά μας, βίωσαν απανωτές κρίσεις πριν σταθούν καν όρθια στα δικά τους πόδια για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Καταλογίζουν σε μας τους μεγαλύτερους, στις επιλογές μας και βέβαια στο πολιτικό σύστημα ότι τους επιφυλάξαμε ένα μέλλον δύσκολο, αβέβαιο, γκρίζο. Δεν τα αδικώ. Αφουγκράζομαι και συμμερίζομαι την  αγωνία τους, την αμφισβήτηση τους, τον θυμό τους.

Ξέρετε παρά τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αυτό που προτάσσουν και απαιτούν δεν είναι πρωτίστως μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά ένα κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας, ισονομίας, κανόνων, φιλικό και αποτελεσματικό. Που να αξίζει την εμπιστοσύνη τους και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους . Δηλαδή ένα κράτος στο δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ με το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το OPENGOV.

Σε αυτό το δρόμο τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

ΕΡ.: Ποια είναι τα σημαντικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν στην Κρήτη την επόμενη τετραετία ώστε να βελτιωθεί η προοπτική για όλους τους Κρητικούς;

Λ.Κ.: Στην Κρήτη υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια ένας σχεδιασμός  των αναγκαίων έργων υποδομών στις μεταφορές (οδικό δίκτυο με αιχμή τον ΒΟΑΚ, αεροδρόμια και λιμάνια). Η υλοποίηση όμως αυτού του σχεδιασμού  καθυστερεί  στους γνωστούς δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας, των αλυσιτελών μελετών που όταν επιτέλους τελειώνουν θέλουν επικαιροποίηση και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί.

Αυτό που προέχει λοιπόν είναι ένας διαρκής συντονισμός και έλεγχος ώστε όλα αυτά τα έργα να αποδοθούν σταδιακά σε λειτουργία τα επόμενα 8-10 χρόνια. Μαζί με τα έργα ενεργειακής διασύνδεσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης που θα αναβαθμίσουν την Κρήτη για τους κατοίκους της αλλά και τους συνεχώς αυξανόμενους επισκέπτες της.

Σε αυτό το σχεδιασμό τα Χανιά έχουν το δικό τους μερτικό που πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υστέρηση δεκαετιών που πρέπει να εξισορροπηθεί. Κυρίως όμως να ανταποκριθεί στην δυναμική που έχουμε αναπτύξει σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής με αιχμή τον τουρισμό και την αγροτοκτηνοτροφικό τομέα .

ΕΡ.: Είπατε ότι η κ. Καϊλή ήταν «η πιο ωραία ευρωβουλευτής με την πιο άσχημη συμπεριφορά» και μιλήσατε για την ευθύνη του να αντιπροσωπεύεις τη χώρα σου στο εξωτερικό. Όμως ανά καιρούς το ΠΑΣΟΚ έχει συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς και εντός της χώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Λ.Κ.: Τα φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν χρώμα, ούτε κόμμα. Όπως δεν έχουν ούτε επαγγελματική ομάδα, ούτε κοινωνική τάξη. Ενδημούν δυστυχώς παντού. Αυτό που κατά καιρούς συμβαίνει είναι ότι ενώ οι άλλοι τα κουκουλώνουν εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίζουμε θαρραλέα και αποφασιστικά τέτοια φαινόμενα και να βάζουμε το μαχαίρι και να αποκόπτουμε ότι έχει ακόμα και υποψία εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς. Θα μπορούσα να ανατρέξω διαχρονικά σε σειρά παραδειγμάτων αλλά θα μείνω στην τρέχουσα επικαιρότητα.

Στις επικείμενες εκλογές θα είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των Τεμπών και με το ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο επί 4 χρόνια υπουργός Μεταφορών όσο και ο ομόφωνα καταδικασθείς για παράβαση καθήκοντος υπουργός. Αυτός που αποπέμφθηκε από ψηφοδέλτιο ήταν μόνο ένας  γιατρός επειδή απλά υπέγραψε μια αναρρωτική άδεια χωρίς να τηρήσει κατά γράμμα το σχετικό τυπικό πρωτόκολλο. Σε ποιο κόμμα λέτε να είχε προεπιλεγεί ως υποψήφιος ;

ΕΡ.: Βλέπουμε ότι στα ψηφοδέλτια σχεδόν όλων των κομμάτων στην Κρήτη ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων είναι μεγαλύτερος. Όμως η αλήθεια είναι ότι η αντιπροσώπευση των γυναικών στο κοινοβούλιο δεν αντιστοιχεί με τον αριθμό των γυναικών που ψηφίζουν. Εσείς, θεωρείτει ότι πρέπει ένα από τα κριτήριο που θα επιλέξει η γυναίκα ψηφοφόρος να είναι και το φύλο του υποψηφίου. Ως γυναίκα ψηφοφόρος, γιατί ειδικά η Χανιώτισσα θα πρέπει να επιλέξει να σας ψηφίσει;

Λ.Κ.: Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το πρωτεύον κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου πρέπει να σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία του αλλά τα αντικειμενικά προσόντα και εφόδια που διαθέτει για να υπηρετήσει το ρόλο που διεκδικεί. Ακριβώς για αυτά πρέπει να επιδιώκουμε να αξιολογηθούμε, ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Χωρίς προστατευτισμούς αλλά και χωρίς προκαταλήψεις που πολλές φορές απαιτούν από εμάς πολύ περισσότερη προσπάθεια για να κριθούμε ισότιμα με τους άνδρες. Στα ίσα λοιπόν και με τα ίδια κριτήρια. Γιατί τότε έχει αξία η επιλογή μας. Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τους πολίτες των Χανίων, γυναίκες και άνδρες, να αξιολογήσουν την διαχρονική μου παρουσία, τη γνώση και την εμπειρία μου, τον δυναμισμό και τις απόψεις μου , την αγάπη μου για τα Χανιά. Και για αυτά να με εμπιστευτούν και να με επιλέξουν και όχι για το φύλο μου.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ