18.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταρύθμιση στη δασική πολιτική με έμφαση στην πρόληψη

Ημερομηνία:

Την άμεση αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν από τις φωτιές, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα φαινόμενα και απαιτείται εγρήγορση. Ανέφερε πως έχει δώσει κατευθύνσεις για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής και πως σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες για μεταρρύθμιση στη δασική μας πολιτική.

Εν μέσω της αγωνιώδους προσπάθειας να ελεγχθούν οι δασικές πυρκαγιές, με ακραίες συνθήκες καύσωνα,  στην Αττική, στο Λουτράκι και στη Ρόδο σε μια διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στη διαχείριση των δασών με έμφαση στην πρόληψη.

Αλλαγές στη διαχείριση των δασών – Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος  (video)
EUROKINISSI: Κώστας Τζούμας

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όσο σημαντική και αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς εξίσου αν όχι πιο σημαντική είναι η πρόληψη. Έχουμε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα ως προς τη διαχείριση των δασών μας έτσι ώστε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη. Θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής επιθετικής διαχείρισης που στο παρελθόν ενδεχομένως να έβρισκαν αντιστάσεις. Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα».

«Συζητήσαμε τρόπους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που είναι απόλυτα επίκαιρα», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Αντιπυρικές μελέτες, εντατικοποίηση καθαρισμών και έξυπνα συστήματα στα δάση με χρήση δορυφορικών δεδομένων αισθητήρων και καμερών είναι μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι.

Η εμπλοκή της δασικής υπηρεσίας

Κάποτε η δασική υπηρεσία είχε την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης. Σήμερα της έχει ανατεθεί μόνο η πρόληψη.

«Μια υπηρεσία που γνωρίζει το δάσος και στην πραγματικότητα την έχουμε βγάλει έξω από το σύστημα διαχείριση πυρκαγιών. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει οι δασικές υπηρεσίες να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν στο κομμάτι της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης.

Έγκαιρη επέμβαση στα περιαστικά δάση

Κρίσιμη είναι η επέμβαση τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς ειδικά αν πρόκειται για τα περιαστικά δάση της Αττικής όπου αναπτύσσονται πολυπληθείς οικισμοί.

«Έχω δώσει κατευθύνσεις στο υπουργείο για να υπάρξει αναδιάταξη των πόρων διαθέσιμους και για να αναδασώσεις αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει ένα, κατά προτεραιότητα, ακόμη πιο επικαιροποιημένο σχέδιο προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής,  τα οποία τόσο σημαντικά είναι για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Iωάννης Μητσόπουλος Επ. Καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ- Γενικός Διευθυντής Οργ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρει:  «Το πιο κρίσιμο είναι να γίνεται η επέμβαση τα πρώτα λεπτά της ώρας. Εφόσον η πυρκαγιά ξεφύγει και κάνουμε μια ώρα για να φθάσουμε για να την κατασβέσουμε δεν πρόκειται πότε να λύσουμε το πρόβλημα Ακόμη και τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο να είχαμε».

Αυτοψίες και καταγραφή ζημιών

Η αποτίμηση των ζημιών στην Αττική  και στο δήμο Λουτρακίου άρχισε ήδη.  Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει: «Όσον αφορά την Αττική που ξεκίνησε έχουμε 33 περιπτώσεις. Εδώ υπάρχει μια διαβάθμιση ως προς το μέγεθος της καταστροφής».

Κλιμάκια συνέχισαν τις αυτοψίες μέχρι αργά το απόγευμα στο δήμου Λουτρακίου όπου περισσότερες από 30 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστές.

Οι μαύρες τρύπες στην πρόληψη αλλά και η ανθρώπινη αμέλεια είναι αυτά που μπορεί να γιγαντώσουν τις πυρκαγιές  και να τις καταστήσουν εθνικό δράμα.

Η σύσκεψη

Οι πυρκαγιές ανέδειξαν τις αδυναμίες στο σύστημα πρόληψης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει νέα, “τολμηρή” όπως τη χαρακτήρισε πολιτική για τα δάση.

Η κλιματική κρίση δεν αστειεύεται και ο μηχανισμός προστασίας των δασών, της ανθρώπινης ζωής αλλά και των περιουσιών δεν είναι πλέον επαρκής. Ειδικά όταν εκδηλώνεται η φωτιά. Για αυτό το βάρος θα πέσει πολύ περισσότερο στην πρόληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πολιτική για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών θα βασίζεται σε τρεις άξονες παρεμβάσεων:

Έμφαση στην προστασία των περιαστικών δασών τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Τα βουνά που περικυκλώνουν την Αττική, (Υμηττός-Πεντέλη-Πάρνηθα και τα οποία πλέον έχουν δομηθεί σε μεγάλο βαθμό. Έμφαση θα δοθεί και στις ζώνες μείξης δάσους οικισμού. Με συνεχή παρακολούθηση και  επιτήρηση δασών ενδεχομένως και με μόνιμη παρουσία ειδικών υπαλλήλων μέσα σε αυτά.

Επίσης έγκαιρη  και συστηματική δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε όλα τα δάση. Καθώς διαπιστώθηκε και από τις πρόσφατες  πυρκαγιές ότι υπάρχει έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα.

Καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι καθαρισμοί στα δάση. Πέρυσι και φέτος καθαρίστηκαν 70.000 στρέμματα δασών δε μια χώρα όμως που το 65% της έκτασής της είναι δάση

Φυσικά θα απαιτηθούν περισσότεροι πόροι για όλα αυτά Υπάρχει δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι θα διατεθούν.

Εκτός των δασικών πυρκαγιών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θάλασσα για τη διασφάλιση άφθονης “καθαρής” ενέργειας σε προσιτή τιμή για όλους, ώστε μα μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές αερίου. Επίσης  δεσμεύθηκε πως θα συνεχιστεί η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους Ωστόσο παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα το εάν θα συνεχιστούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις προς όλους. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι εκτείνονται μέχρι 1η Οκτωβρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται να πάρουν παράταση.

Ρεπορτάζ: Eλένη Μπουγά, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι γυρεύει ο Γερμανός Πρόεδρος στη μαρτυρική Κάντανο;

Άρθρο του Δρος Αριστομένη Ι. Συγγελάκη * Η επίσκεψη του...

Αντιπολεμική δράση μελών του ΚΚΕ στην παρέλαση στα Χανιά | Φωτός

Και αντιπολεμική δράση εμπεριείχε η παρέλαση στα Χανιά. Προς την...