25.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Διακήρυξη Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων: Μαζί με τον Λαό των Χανίων ,στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων

Ημερομηνία:

Με διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων αναφέρεται σε όλα αυτά που προτάσσει η παράταξη ότι θα κάνει εφόσον επιλεχθεί από τους δημότες για να διοικήσει την πόλη των Χανίων:

Στο Ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης , το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΚΚΕ, συμμετέχουν δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των γυναικών, των αγροτών , της νεολαίας. Ταυτόχρονα συμπορευόμαστε με αγωνιστές που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και συμβάλλουν ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για να μπουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Γνωρίζουμε ότι διεκδικώντας την Δημοτική αρχή, δίνουμε έναν ωραίο αγώνα μαζί με τον Χανιώτικο Λαό.

Έναν αγώνα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δίκαιο και τίμιο.

Δύσκολο γιατί οι προσπάθειές μας πραγματοποιούνται μέσα από έναν θεσμό που λειτουργεί με τα ασφυκτικά κριτήρια ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στις ανάγκες μας. Γνωρίζουμε ότι θα δώσουμε ένα δύσκολο αγώνα μαζί με τον Χανιώτικο λαό, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ήδη έχει εξαγγείλει την συνέχιση του αντιλαϊκού της έργου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υλοποίηση αυτού του έργου, με την ουσιαστική στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων.

Δίκαιοκαι τίμιο γιατί αφορά τις ίδιες τις ανάγκες του Χανιώτικου Λαού και των παιδιών μας, την ποιότητα ζωής μας, την ίδια μας την ζωή και τις διεκδικήσεις μας.

Για εμάς, όμορφη πόλη δεν είναι η πόλη που χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη για τους κατοίκους και τους εργαζομένους σε αυτή.

Για εμάς όμορφη πόλη δεν είναι μια πόλη «βιτρίνα» που θα κρύβει καλά την ακρίβεια, και την χαμηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων, και την ίδια ώρα θα εξυπηρετεί κάθε απαίτηση  των touroperators, των μεγαλοξενοδόχων, και των μεγαλεμπόρων μετατρέποντας τον δήμο σε πεδίο αύξησης της κερδοφορίας τους.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, σηματοδοτεί το δυνάμωμα της φωνής, για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πόλη που μπορούν να δώσουν ανάσα στις ανάγκες των πολλών:

  • Για σημαντικές ανάσες για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, κόντρα στηνφορομπηχτική πολιτική με γενναία μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία, στη μικρή επαγγελματική στέγη, με κατάργηση του χαρατσιού για ελεγχόμενη στάθμευση και επέκταση των δωρεάν χώρων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους.
  • Για αγωνιστική διεκδίκηση, μαζί με τους εργαζομένους του Δήμου και το σωματείο τους, από το κράτος και την κυβέρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου που αφορούν την καθημερινή πιεστική ζωή των Χανιωτών. Για στήριξη των χιλιάδων συμβασιούχων του δήμου. Για να ανατρέψουμε την πορεία ιδιωτικοποίησης και το πάρτι των εργολάβων σε σημαντικούς τομείς.
  • Για να μπει φρένο στην ανισόμετρη ανάπτυξη της «βιτρίνας», στον ολοένα και μεγαλύτερο προσανατολισμό της “ανάπτυξης” στο τουριστικό προϊόν, πράγμα που φαίνεται έντονα στην Παλιά Πόλη και στο Κέντρο. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών που έχει ανάγκη ο Χανιώτικος λαός που ζει στους πρώην Περιαστικούς Δήμους. Για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού σε κάθε συνοικία και χωριό. Για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χρηματικοί πόροι από το κράτος και να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις δεκάδων χώρων που είναι δεσμευμένοι από τα σχέδια πόλης για πολιτιστικά κέντρα, παιδικές χαρές, πάρκα, υγειονομικούς σταθμούς, για σχολεία και για λοιπές κοινωφελείς χρήσεις και δεν έχουν υλοποιηθεί. Για να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του λαού της περιοχής δημόσια κτίρια που μαραζώνουν, όπως τα κτίρια του παλιού ψυχιατρείου.Για να διατηρηθεί ο λαϊκός χαρακτήρας του πάρκου αγίου αποστόλων, κόντρα στις βλέψεις να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου από πάρκο αναψυχής και ξεκούρασης για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και την νεολαία της περιοχής μας, σε άλλο ένα τουριστικό θέρετρο για τους λίγους.
  • Για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αποσυμφορήσουν το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Ο λόγος που υπάρχει το πρόβλημα είναι ότι οι τοπικές αρχές τόσα χρόνια έχουν ανάγει την μετακίνηση σε προσωπική υπόθεση, και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για ουσιαστική λειτουργία δωρεάν και ποιοτικής συγκοινωνίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση  της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την χρήση των πέντε καινούργιων δημοτικών λεωφορείων στην ιδιωτική εταιρία αστικού ΚΤΕΛ. Η αναγκαιότητα που υπάρχει είναι να δοθεί προτεραιότητα στην στελέχωση των λεωφορείων με δημοτικούς υπαλλήλους και στην σύσταση δημοτικής συγκοινωνίας, ποιοτικής και δωρεάν για τους κατοίκους, με εξασφάλιση και άλλων δημοτικών λεωφορείων. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την άμεση διάνοιξη των περιφερειακών πάρκινγκ, καθώς και αρκετών από τα μέτρα που προβλέπονται στο ΣΒΑΚ,  θα μπορέσει να φρενάρει το μαράζωμα ιδιαίτερα της μικρής εμπορικής δραστηριότητας
  • Για να μπει σε προτεραιότητα ουσιαστικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, κόντρα στην εμμονή των ΣΔΙΤ που μόνο επιζήμια έχει αποδειχτεί. Απαιτείται άμεσο πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολείων αλλά και βρεφικών και παιδικών σταθμών, ιδιαίτερα στις επιβαρυμένες περιαστικές περιοχές του Δήμου, όπου η αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία. Να αντιμετωπιστούν με όλες τις αναγκαίες επισκευές τα σοβαρά προβλήματα στις σχολικές υποδομές, πολλές εκ των οποίων έχουν χτιστεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Να ολοκληρωθεί με επείγοντα τρόπο ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων, να προβλεφθούν άμεσα έργα αντισεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων που κριθούν ακατάλληλα από τον προσεισμικό έλεγχο.
  • Για ουσιαστική ενίσχυση των κοινωνικών δομών, μεταξύ των οποίων την λειτουργία δημοτικού εστιατορίου που πέραν των αναγκών σίτισης των άπορων συνανθρώπων μας, θα μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες για δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλα τα ολοήμερα σχολεία του δήμου. Για να τη δημιουργία κέντρου στεγνού προγράμματος και επανένταξης με ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ
  • Για να σταματήσουν να νιώθουν «φιλόξενα» οι φονιάδες της βάσης των ΗΠΑ στη Σούδας. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πληγμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους λαούς, δυναμώνοντας τον αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.
  • Για να μετατραπεί σε συμβολική η συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήριο, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps για παιδιά. Να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου, με δημιουργία νέων γηπέδων, για την κάλυψη των αναγκών άθλησης των δημοτών και των δεκάδων αθλητικών σωματείων, για μαζικό λαϊκό αθλητισμό που θα είναι δικαίωμα για όλους και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους.

Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε σταθερή πυξίδα τις ανάγκες του λαού των Χανίων

Οι δύο εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σταθερά αποκάλυψαν τις αιτίες των προβλημάτων της πόλης και του λαού,  απορρίπτοντας αγωνιστικά, τη κυρίαρχη πολιτική τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο των Χανίων αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα την μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην Δημοτική Αρχή, βάζοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες των κατοίκων σε κάθε γειτονιά και συνοικία του Δήμου μας. Σταθήκαμε δίπλα στις διεκδικήσεις του Χανιώτικου λαού, στηρίξαμε τα αιτήματα των μαζικών φορέων, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, διεκδικώντας  άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής στην πανδημία, την μείωση των  δημοτικών τελών για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Αντίστοιχα είμασταν εκεί στους αγώνες για το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας, για την στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό, για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Καταθέσαμε μια σειρά προτάσεις για το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση, το περιβάλλον και τα μνημεία της πόλης, για την αντισεισμική προστασία, διεκδικήσαμε τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δημοτών από πυρκαγιές, πλημμύρες.

Γιατί για εμάς ο Δήμος, δεν πρέπει να ταυτίζεται με την επιχειρηματικότητα των λίγων, δεν είναι οι «πράσινες» μπίζνες και η διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δήμος είναι ο λαός της κάθε περιοχής,  η ζωή του, η καθημερινή  ικανοποίηση των αναγκών του, η στήριξή του.

Η ίδια η πείρα της προηγούμενης τετραετίας δείχνει ότι θετικές εξελίξεις είχαμε μόνο όταν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα άσκησε πίεση στην Δημοτική Αρχή, κόντρα στην ουσιαστική στήριξη που απολάμβανε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά και από τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Δ.

Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων ήταν:

  • Η αλλαγή της στάσης της στο θέμα της εμπορευματοποίησης και ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι, μετά την υιοθέτηση της πρότασής μας για το γενικό Πολεοδομικό σχέδιο, από τους κλαδικούς συλλόγους των Μηχανικών και από το ΤΕΕ.
  • Η αλλαγή της στάσης της , μετά την κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την κυκλοφοριακή μελέτη πέριξ του 1ου λυκείου και του 5ου γυμνασίου της Νέας Χώρας. Μια μελέτη που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επενδυτών – ξενοδόχων, υποβαθμίζοντας την λειτουργία των σχολείων της Ν. Χώρας.
  • Η υποχώρησή της,από την προσπάθειά της να νομιμοποιήσει μέσω του ΣΒΑΚ την απόφασή της να μετατρέψει σε έναν «πολυτροπικό» μεταφορικό κόμβο και απέραντο πάρκινγκ 800 θέσεων στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
  • Η ενεργοποίση των ενεργειών της, μετά την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας για να μην πωληθεί και να αξιοποιηθεί οικόπεδο στα Κουνουπιδιανά που προορίζεται για την ανέγερση νέου σχολείου.

Την ίδια στιγμή που στα Χανιά , δεν αλλάζει ούτε πλάκα πεζοδρομίου όταν αυτή δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων, τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η μαζική παρέμβαση των κινημάτων, των φορέων και των σωματείων της πόλης είναι αυτή που μπορεί να φέρει τις ανάγκες του λαού στο προσκήνιο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...