Φοινίκια γεμιστά
Δύο φλυτζάνια τσαγιού λάδι, μια φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα χυμό πορτοκαλιού, μισή φλυτζάνα κονιάκ, κανέλλα, λίγα γαρύφαλλα κοπανισμένα, δύο κουταλάκια μπέικιν, δύο κουταλάκια κοφτά σόδα που διαλύω σε πορτοκάλι.
Όλα τα υγρά στο μπλέντερ. Μετά θα τα ρίξω σε λεκάνη και θα βάλω περίπου οκτώ φλυτζάνες αλεύρι, θα τα πλάσω και θα τα απλώσω στον τρίφτη. Μέσα θα βάλω μισό κουταλάκι καρύδια με κανελογαρύφαλλα και θα κλείσω το φοινίκι.
Σιρόπι: δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια μέλι, δύο ποτήρια νερό και αφού ξαφρίσω το σιρόπι γυρνώ το μάτι στο μισό και χωρίς να αποσύρω ρίχνω λίγα – λίγα τα φοινίκια. Τα γυρίζω καλά μες στο σιρόπι και τα τραβώ. Τα πασπαλίζω με μυρωδικά, καρύδια, λίγη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο. Αν θέλετε και καβουρδισμένο σησάμι. Δεν σας γράφω άλλη συνταγή για φοινίκια γιατί αυτή είναι τέλεια.
Γεμιστές πιπεριές με τυρί
Φαρδιές κίτρινες πιπεριές, μισό κιλό τυρί, μισό κιλό μυζήθρα, και καυτερή πιπεριά, τρία αβγά ωμά, λίγο πιπέρι, λίγο λάδι, μαϊντανό. Τα πατάω όλα μαζί και γεμίζω τις πιπεριές και τηγανίζω σε μπόλικο καυτό λάδι ελαφρά αφού τις κλείσω με τα καπάκια τους με οδοντογλυφίδα. Τις στραγγίζω σε χαρτί.
Μπουρεκάκια με τυρί και μανιτάρια
450 γρ. φύλλο κρούστας, μισό φλυτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, τρεις κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό, ένα φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα σοταρισμένα μανιτάρια, ένα φλυτζάνι τσαγιού τυριά (γκούντα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι) δύο κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα, ένα αβγό, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι.
Ζεσταίνομε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος. Προσθέτομε λίγο γάλα, το σιμιγδάλι και ανακατεύομε μέχρι να πήξει. Κατεβάζομε και προσθέτομε όλα τα τυριά και τ’ αβγά χτυπημένα. Τέλος προσθέτομε σοταρισμένα τα μανιτάρια. Κόβομε το φύλλο κατά μήκος σε τρεις λωρίδες. Παίρνομε μία – μία τις λωρίδες, την αλείφομε με βούτυρο και από τις δύο πλευρές, βάζομε στην άκρη της μια κουταλιά γέμιση. Διπλώνομε τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά προς τα μέσα μη χυθεί η γέμιση και τυλάμε σε ρολό. Το αλείφομε με βούτυρο και λάδι και τα ψήνομε στον φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά.
Σάλτσα με γιαούρτι και αβοκάντο
Δόση για 1,5 φλυτζάνι τσαγιού.
Αν θέλετε παραπάνω σάλτσα αυξάνετε αναλόγως τα υλικά.
Ένα μέτριο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους μισό φλυτζάνι τσαγιού, μισό φλυτζάνι τσαγιού γιαούρτι, μια κουταλιά σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, ένα κουταλάκι γλυκού άνηθος ψιλοκομμένος, μια σκελίδα σκόρδο, μια κουτάλια σούπας χυμός λεμονιού, αλάτι.
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Προσθέτετε κι άλλο γιαούρτι αν θέλετε. Είναι σάλτσα κατάλληλη για να συνοδεύει σαλάτα με μαρούλι και ντομάτες ή θαλασσινά.
Σάλτσα σοκολάτας
Έχομε γράψει διάφορες. Δεν θυμάμαι αν σας έχω γράψει αυτή.
Ανακατεύομε 125 γρ. λιωμένη κουβερτούρα με ένα τρίτο φλυτζανιού τσαγιού κρέμα γάλακτος. Αν είναι πηχτή η σάλτσα αραιώνουμε με επιπλέον κρέμα γάλακτος. Είναι ιδανική να περιχύσομε τούρτα, κέικ, παγωτά, ακόμα και σιροπιαστά γλυκά.
Σε επόμενο φύλλο θα σας γράψω κουραμπιέδες, αρκετούς να διαλέξετε.