14.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Μητσοτάκης: “Όχι” στην παρένθετη μητέρα για ομόφυλα ζευγάρια – Τι είπε για ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Ημερομηνία:

Τέλος στη συζήτηση περί επιβολής κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έθεσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση.

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του για το συγκεκριμένο θέμα και ζητώντας ευρεία συζήτηση, ώστε να μην διχαστεί η κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες. Αλλά ανοίγω τη συζήτηση και για έναν λόγο ακόμα, διότι με ρωτήσατε για τους βουλευτές μας. Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση».

Πάντως, στην ουσία αποδεχόμενος ότι μάλλον η… τέχνη της πειθούς δεν θα έχει και πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», ενώ όσον αφορά στο χρόνο που θα έλθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, εκ των συμφραζομένων μάλλον προκύπτει ότι μάλλον δεν θα πάει για μετά τις ευρωεκλογές, με τον Κ. Μητσοτάκη να λέει ότι «δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Ποτέ δεν το έκανα αυτό. Έχω κάνει πολύ αντιδημοφιλή πράγματα και ποτέ δεν κοίταξα τις μετρήσεις».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ήταν λιγότερο σαφής σχετικά με το τι θα κάνει με υπουργούς που θα διαφωνήσουν με τη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας ότι «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε ότι «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης», λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό μας λέει, “αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ”, προσέξτε, για ένα θέμα όπου εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν βάζω κομματική πειθαρχία. “Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή”, ως κ. Ανδρουλάκης, “τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω εγώ πρόβλημα στη ΝΔ”. […] Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, είναι πολύ ξεπερασμένη αυτή η λογική».

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», λέγοντας μάλιστα, ότι «ένας άντρας μόνος του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο “Γονέας 1”, “Γονέας 2”», αλλά και προσθέτοντας ότι «αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο. Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου».

Έκλεισε την πόρτα στα σενάρια για ευρωπαϊκό αξίωμα – «Θα αστειεύεστε βέβαια» είπε για την «υπουργοποίηση» Κασσελάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα στα σενάρια που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τον θέλουν να προορίζεται για κορυφαίο αξίωμα στην ΕΕ.

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε ότι μπορεί να υπήρξε κάποια δική πρότασή του προς τον κ. Κασσελάκη να γίνει Υπουργός το 2019 απάντησε «θα αστειεύεστε, βέβαια».

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, στην οποία μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την απόφαση να μην υπάρξει καμία κομματική πειθαρχία σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια αυτά.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα σενάρια ότι τον ενδιαφέρει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα μετά τις εκλογές, απάντησε ότι τα διαβάζει και ο ίδιος και δεν ξέρει ποιος τα τροφοδοτεί. Επανέλαβε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός, προκειμένου να τιμήσει το αξίωμα στο οποίο τον εξέλεξε  ο ελληνικός λαός.

«Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω.

«Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

Περί ακρίβειας

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας ότι «για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές. Είναι αδικαιολόγητο παντελώς για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές» και προσθέτοντας ότι «όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω τον Έλληνα καταναλωτή», προσθέτοντας ότι «στο βρεφικό γάλα, όπου είδαμε πολύ σημαντικές στρεβλώσεις, εκεί προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα: καθορίσαμε συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους, πλαφόν στο κέρδος».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο διατίμησης, που αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «οι διατιμήσεις πολύ συχνά οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι. Και εμείς πρέπει να βρούμε μία λύση η οποία αφενός να εξηγεί στις εταιρείες αυτές ότι δεν θα κερδοσκοπούν εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή και ειδικά των νέων οικογενειών που χρειάζονται το βρεφικό γάλα. Από την άλλη, όμως, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ελλείψεις στην αγορά και να τραβήξουν οι εταιρείες αυτές τα προϊόντα τους. Άρα, αυτή την ισορροπία πρέπει να βρούμε. Νομίζω ότι την έχουμε βρει», προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, στην οποία εγώ πιστεύω, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων και γνωρίζω πολύ καλά ότι η διεκδίκηση του υπερκέρδους ή του κέρδους απληστίας, μπορεί πάντα να είναι στο μυαλό κάποιων, εκεί έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε και το κάνουμε».

Περί υγείας

Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχουμε ένα ΕΣΥ με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει όμως ταυτόχρονα να διορθώσουμε. Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Έχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες», συμπληρώνοντας ότι «τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θα με βλέπετε πολύ συχνά τους επόμενους μήνες να εγκαινιάζω δομές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που μας έλεγαν “μα δεν διοχετεύετε αρκετούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία”. Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ορόσημο το τέλος του 2025 και τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε πολλά καινούργια έργα να εγκαινιάζονται τους επόμενους μήνες».

Εθνικά θέματα

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά», αποσυνδέοντας πλήρως το ελληνικό αίτημα με το τουρκικό για την αγορά μαχητικών F-16 («οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα»).

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας. Μια εξομάλυνση η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς», και πρόσθεσε ότι «το κλίμα, η σημειολογία, οι εικόνες, αυτά τα οποία λέγονται, αυτά τα οποία δεν λέγονται από τουρκικής πλευράς, βοηθούν στο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων με περισσότερη αισιοδοξία. Και, ναι, να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. [..] Δεν έχω αυταπάτες ότι το θέμα αυτό θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως θα το προσεγγίσουμε με καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες πιστεύω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θέτει όταν συζητά τα θέματα αυτά. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, ένα γενικότερο καλό κλίμα».

Ασφάλεια

Με αφορμή την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Όπως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Είναι επίσης σαφές ότι, ασχέτως των προσώπων, η κυβέρνηση υπηρετεί ένα συνολικό έργο στον τομέα αυτό, άλλοτε με περισσότερες, άλλοτε με λιγότερες επιτυχίες. Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως τα προβλήματα τα οποία έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας ανηλίκων, στις γυναικοκτονίες και την οδική ασφάλεια, λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι σύνθετα ζητήματα, είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητα τη δική μου. Προφανώς κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό. Και ο νυν υπουργός σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ