12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Πώς μπορείς να διατηρήσεις για μήνες φρέσκια τη φέτα – Τα μυστικά των γιαγιάδων

Ημερομηνία:

Πρόβλημα αποτελεί η συντήρηση της φέτας για τις νοικοκυρές, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο τυρί, το οποίο χαλάει εύκολα στο ψυγείο όταν ανοιχτεί η συσκευασία του.

Ειδικότερα, αγοράζουμε αυτό το νόστιμο τυρί, ωστόσο δεν μπορούμε να την καταναλώσουμε άμεσα, έτσι μέσα σε 10 ημέρες το πολύ και έπειτα σταδιακά αρχίζει να χαλάσει. Κιτρινίζει, γλιτσιάζει, μυρίζει άσχημα και σταδιακά μουχλιάζει.

Υπάρχουν διάφορα μυστικά για τη σωστή διατήρησή της. Σήμερα όμως θα σας δείξουμε ένα έξυπνο κολπάκι που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για να τη συντηρούν.

Το μυστικό για τη σωστή συντήρηση της φέτας

Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά. Έτσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου, τις οποίες απορροφά εύκολα.

Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3 – 4 ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου με ένα θερμόμετρο, προσέχοντας να μην ανέβει πάνω από τους 5° C.

Αν η φέτα που αγοράσαμε είναι πιο αλμυρή από όσο θέλουμε, τη διατηρούμε σε ένα δοχείο με γάλα που ανανεώνουμε όταν λήγει.

Το καλύτερο είναι να συντηρήσουμε τη φέτα μέσα σε άλμη. Ζητάμε λίγη άλμη από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο από όπου αγοράσαμε τη φέτα και την καλύπτουμε εντελώς, μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, που βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δική μας άλμη, διαλύοντας 70 – 80 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι σε 1 κιλό νερό.

Το πιο σημαντικό όμως στην αγορά φέτας, είναι να παίρνετε μικρή ποσότητα, που καταναλώνεται σε 2-3 μέρες, όπως συμβουλεύει και ο έμπειρος μάγειρας Ηλίας Μαμαλάκης. Ωστόσο, αυτοί που την αγαπούν πολύ, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να μην λείπει από το ψυγείο τους. Πώς συντηρείται όμως;

Μυστικά για φέτα: Τι κάνουν οι γιαγιάδες;

Το μυστικό της γιαγιάς λοιπόν, για να της συντηρήσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο καλυμμένη με ελαιόλαδο!

Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για καμία σύγχρονη ανακάλυψη, μιας και στην αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων.

Το συγκεκριμένο tip προτείνεται ιδανικά για σκληρή φέτα, την οποία όμως πρέπει να σουρώσεις καλά για να μην έχει υγρά.

Επίσης, αν θέλεις να δώσεις ξεχωριστή γεύση στη φέτα σου, μπορείς μέσα στο βάζο με το ελαιόλαδο που θα την βάλεις, να προσθέσεις και μπαχαρικά ή μυρωδικά της επιλογής σου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ