22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Συνέντευξη Γ. Στεφανάκη στον “Α.τ.Κ.”: “Ποτέ άλλοτε δεν περικλειόταν ο λαός από κοιτάσματα, αγωγούς, εξορύξεις και ποντίσεις καλωδίων και πότε άλλοτε η ενέργεια δεν ήταν πιο ακριβή”

Ημερομηνία:

Ο Γιώργος Στεφανάκης είναι μάγειρας και διανομέας. Είναι ένα στέλεχος του ΚΚΕ με μακρά πορεία στους εργατικούς αγώνες, ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων νομού Αττικής και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στο παρελθόν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και σήμερα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο κ. Στεφανάκης λέει ότι οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς δε διαφέρουν πολύ από αυτές της ΝΔ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να τους ψηφίσεις “και πάλι να σου βγει Μητσοτάκης”.

Για να προσθέσει:

“…τι κοινό μπορεί να βρει κάποιος που νιώθει αριστερός με τη θέση περί “Ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ” του ΣΥΡΙΖΑ, με  τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που ως υπουργοί ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν το καθεστώς Ζελένσκι και αναγνώριζαν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ ή ακόμα με τον Βαρουφάκη που θα πούλαγε τον ΟΣΕ ακόμα και για ένα ευρώ και ακόμα και σήμερα δηλώνει ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι η έλλειψη ηγεσίας;”

Λέει ότι “ο πυρήνας του προβλήματος της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού βρίσκεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων”, αφού “αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε καθηλωμένους μισθούς εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, στην υποβάθμιση ή ακόμα και το κλείσιμο παιδικών σταθμών και σχολείων, στην οριακή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας ή στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς” τη στιγμή όπου ενώ το πρόβλημα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοφορία και αύξηση της εκμετάλλευσης, αφού “προδικάζει νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2030, μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια εργασίας και ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους”.

Την εποχή όπου η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο σημαντική λόγω και της διαρκούς ανάγκης της που δημιουργούν οι τεχνολογικές ανακαλύψεις, το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι “ένα καθολικό δικαίωμα που θα πρέπει να παρέχεται καθολικά σε όλα τα παιδιά και τη νεολαία, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με όλες τις αναγκαίες υποδομές και εξοπλισμό και αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών”.

Σε ερώτημά μας για τη διαρκή φυγή των νέων της Ελλάδας, ο κ. Στεφανάκης τονίζει ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνική ιδιαιτερότητα αφού πριν την εποχή των μνημονίων “η αύξηση της μετανάστευσης των πτυχιούχων εργαζομένων παγκοσμίως ξεπέρασε το 67%”. Όμως, “από τα χρόνια της κρίσης έως και σήμερα όντως έχει ανησυχήσει κράτη-μέλη της ΕΕ η έντονη μετανάστευση από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης προς χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία και άλλες”.

Οι αιτίες πίσω από τη μετανάστευση, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, βρίσκεται στην επίσημη πολιτική της Ε.Ε. “που ενισχύει την κινητικότητα και την ευελιξία των εργαζομένων ήδη από τη δεκαετία του ’80 και την περίφημη συνθήκη του Μάαστριχτ που ψηφίστηκε από όλους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ) πλην ΚΚΕ και με διαδοχικές συνθήκες από τότε. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η απαίτηση των αφεντικών για φτηνό και ευέλικτο εργαζόμενο, που θα είναι διαθέσιμος να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή από χώρα σε χώρα ανάλογα με τις ανάγκες τους”.

Για τον κίνδυνο η Κρήτη να μετατραπεί σε “μπαταρία” για τις ανάγκες της Ευρώπης, ο κ. Στεφανάκης είπε ότι “ποτέ άλλοτε δεν περικλειόταν ο λαός από κοιτάσματα, αγωγούς, εξορύξεις και ποντίσεις καλωδίων και πότε άλλοτε η ενέργεια δεν ήταν πιο ακριβή”. Ενώ για αυτό που χαρακτηρίζει ως “μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ”, λέει ότι “επιλέχθηκε με σκοπιμότητα, γιατί αφενός με αυτές οι ενεργειακοί όμιλοι στο ζύγι κόστος – κέρδος κερδίζουν πολύ περισσότερα από άλλες μορφές ενέργειας ενώ επιδοτούνται σταθερά από την ΕΕ και τη στρατηγική της με επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα απολαμβάνουν ως έξτρα μπόνους τα πράσινα χαράτσια που όπως άλλωστε και τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο τις πληρώνει ο λαός”, τονίζοντας τη στήριξή του ΚΚΕ στους αγώνες των κατοίκων σε κάθε γωνιά της Κρήτης “που διεκδικούν να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε επιχειρηματικούς ομίλους”

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Γιώργου Στεφανάκη στον “Α.τ.Κ.”:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει KKE και όχι κάποιο άλλο κόμμα της Αριστεράς, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που έχει μόνο 21 θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σε σύνολο 716; Τι είδους επιρροή μπορεί να έχει η ψήφος των Ελλήνων στις ευρωπαϊκές πολιτικές;

Γιώργος Στεφανάκης: Στη διάρκεια των περισσότερων από 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι οι μύθοι περί ευημερίας, ασφάλειας, ειρήνης και “χρυσών κουταλιών”.  Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.

13ωρη δουλειά με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, ακρίβεια και “απογείωση” της φορολογίας που λεηλατούν ότι έχει απομείνει από το λαϊκό εισόδημα, παραπέρα εμπορευματοποίηση υγείας και παιδείας, προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που στον πυρήνα τους έχουν την απελευθέρωση των αγορών, των μεταφορών, κ.ά, όπως στη χώρα μας τα Τέμπη αλλά και δεκάδες ακόμα σε όλη την Ευρώπη, βαθύτερη εμπλοκή και στήριξη της ΕΕ και της Ελλάδας στα πολεμικά μέτωπα που μαίνονται στην Ουκρανία, στην πολύπαθη Παλαιστίνη, στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού ανά την υφήλιο, αποτελούν ορισμένες μόνο πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Αυτή την πολιτική έχουν στηρίξει όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, πλην ΚΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο την τελευταία πενταετία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Ελ. Λύση έχουν συμπορευτεί σε ποσοστά από 55% έως 93%! Άρα, στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της εξυπηρέτησης των πολεμοκάπηλων σχεδίων της ΕΕ, όλοι τούτοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βάζουν στην άκρη τις “ταμπέλες” και να συνδιαμορφώνουν πολιτικές από κοινού με την ακροδεξιά Μελόνι της Ιταλίας, τη “φιλελεύθερη” κυβέρνηση της ΝΔ, την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ή τον τάχα “προοδευτικό” Σάντσεθ της Ισπανίας.

Με λίγα λόγια μπορεί να ψηφίσεις για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και πάλι να σου βγει Μητσοτάκης.

Και εδώ που τα λέμε τι κοινό μπορεί να βρει κάποιος που νιώθει αριστερός με τη θέση περί “Ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ” του ΣΥΡΙΖΑ, με  τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που ως υπουργοί ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν το καθεστώς Ζελένσκι και αναγνώριζαν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ ή ακόμα με τον Βαρουφάκη που θα πούλαγε τον ΟΣΕ ακόμα και για ένα ευρώ και ακόμα και σήμερα δηλώνει ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι η έλλειψη ηγεσίας;

Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα στον λαό μας, που σημαντικό κομμάτι του, πάνω από 40%, δηλώνει ότι θέλει στις 9 Ιούνη να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ. Τώρα λοιπόν έχει αυτή τη δύναμη στα χέρια του, να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα. Μήνυμα που δε θα οδηγηθεί την επόμενη μέρα στην κοινή δεξαμενή σύμπλευσης ψηφοφοριών με τη ΝΔ εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Που δε θα χαραμιστεί στην αποχή για να ερμηνευτεί κατά το δοκούν από τα αστικά επιτελεία.

Κυρίως όμως, ο λαός μας έχει τη δύναμη με την αποφασιστική, ανατρεπτική, αντισυστημική ψήφο του στο ΚΚΕ να δώσει μήνυμα ανάτασης, ελπίδας και αισιοδοξίας την επόμενη μέρα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για να δούμε τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, όπως των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, της νεολαίας μας στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου που καταδικάζει μαζικά το έγκλημα στην Παλαιστίνη, των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και άλλους, να πολλαπλασιάζονται, να καταδικάζεται στην πράξη η πολιτική της ΕΕ, να μετρήσουμε νέες κατακτήσεις για μας και τη νέα γενιά.  Για την πραγματική Ευρώπη των λαών, για ουσιαστικό στήριγμα στην καθημερινή πάλη για τη ζωή, τη μόρφωση, τη δουλειά με δικαιώματα. Εκεί θα κατατεθούν όλες οι ψήφοι του ΚΚΕ την επόμενη μέρα.

ΕΡ.: Το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα υπάρχουν και ειδικοί λόγοι που σχετίζονται με όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαπενταετία που οδήγησαν και εκατοντάδες χιλιάδες νέους εκτός της χώρας. Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα;

Γ. ΣΤ.: Έχετε δίκιο. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Επιπλέον το δημογραφικό δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Είναι αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών που αφορούν στο σύνολο της ζωής των νέων ανθρώπων και έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. Και ο πυρήνας του προβλήματος της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού βρίσκεται ακριβώς στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε καθηλωμένους μισθούς εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, στην υποβάθμιση ή ακόμα και το κλείσιμο παιδικών σταθμών και σχολείων, στην οριακή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας ή στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.

Ακόμα και σήμερα όμως που το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε επίπεδο ΕΕ αλλά και στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοφορία και αύξηση της εκμετάλλευσης. Αυτό αποδεικνύει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημογραφικό που προδικάζει νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2030, μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια εργασίας και ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους.

Το ίδιο όμως αποδεικνύουν και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες σε συνέδριο για το δημογραφικό, αξιοποιώντας το πρόβλημα ως κερκόπορτα για την «ενεργό γήρανση», δηλαδή δουλειά μέχρι το μνήμα και την ιδιωτική ασφάλιση. Λες και δεν έφταναν στον λαό μας οι διαδοχικοί αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια με 40 χρόνια δουλειάς, παραδέχονται πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Αυτή ακριβώς η πολιτική που έχουν υπηρετήσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις 9 Ιούνη. Να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση από την επόμενη κιόλας μέρα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας της μητρότητας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, για σύγχρονη λαϊκή και φθηνή στέγη για όλο τον λαό. Αυτές οι διεκδικήσεις απαντούν στα προβλήματα των νέων ζευγαριών, διαμορφώνουν το δίχτυ προστασίας και ασφάλειας που έχουν ανάγκη για να πάρουν την απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας.

ΕΡ.: Η εκπαίδευση στην εποχή που ζούμε είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ειδικά σε μία εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις μετατρέπουν σε μονόδρομο τη διαρκή εκπαίδευση;

Γ. ΣΤ.: Η εκπαίδευση και η ολόπλευρη μόρφωση πάντα ήταν και πάντα θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, για την ανάγκη η νέα γενιά να κατανοεί τους νόμους που κινούν τη φύση και την κοινωνία και αυτή η γνώση να αποτελεί πραγματική δύναμη στα χέρια της για να χτίσει την κοινωνία που θα θέτει στο προσκήνιο τις ανάγκες της, θα μάχεται για τη συλλογική ευημερία αξιοποιώντας τον πλούτο των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Γι’ αυτό και δε θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί μια ευκαιρία που ο νέος άνθρωπος πρέπει να αρπάξει αν τύχει και περάσει από δίπλα του ή αν το σηκώνει η τσέπη του, αλλά καθολικό δικαίωμα που θα πρέπει να παρέχεται καθολικά σε όλα τα παιδιά και τη νεολαία, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με όλες τις αναγκαίες υποδομές και εξοπλισμό και αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών. Γι’ αυτό το ΚΚΕ ιεραρχεί και πρωτοστατεί στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού μας καθημερινά.

Αυτή τη δύναμη της ολόπλευρης μόρφωσης, της ουσιαστικής επιστημονικής γνώσης τη γνωρίζουν πολύ καλά τα αστικά επιτελεία στην ΕΕ και τη χώρα μας και γι’ αυτό μεθοδικά όλες μαζί και εναλλάξ οι κυβερνήσεις παίρνουν διαδοχικά μέτρα για να την τσακίσουν. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι έχει μείνει από τη γενική μόρφωση να εξοβελίζεται από τα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων και τη θέση της να παίρνει ένα τεράστιος όγκος εφήμερων δεξιοτήτων και πληροφοριών. Γι’ αυτό βλέπουμε το 2024 τα παιδιά μας να μορφώνονται σε κτίρια ερείπια και το ζήτημα της σχολικής στέγης να οξύνεται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων.

Άλλωστε εδώ στα Χανιά ήταν και το κίνητρο που έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό επίσης βλέπουμε την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας να μπαίνει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ με τη στήριξη των υπολοίπων αστικών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τη νεολαία μας την Κυριακή να πάει μαζικά, αποφασιστικά στην κάλπη και ενισχύσει το πραγματικό στήριγμά της στη μάχη για τα μορφωτικά της δικαιώματα, το ΚΚΕ.

ΕΡ.: Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και με πολύ μεγαλύτερη ένταση μετά την περίοδο των μνημονίων φαίνεται ότι εκπαιδεύουμε τους νέους μας για να τους στείλουμε μετά να εργαστούν σε άλλες χώρες. Με απλά λόγια η χώρα μας αναλαμβάνει όλα τα κόστη της εκπαίδευσης δίχως να απολαμβάνει παρά ελάχιστα από τα οφέλη. Αυτή η τάση δεν έχει αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, σε συγκεκριμένους κρίσιμους κλάδους, όπως ο κλάδος της ιατρικής, οι τάσεις φαίνεται να επιταχύνονται. Πώς αντιστρέφεται η κατάσταση;

Γ. ΣΤ.: Η μετανάστευση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού όντως εντάθηκε την περίοδο που λέτε, όμως συνολικά ως φαινόμενο δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Πριν την εποχή των μνημονίων η αύξηση της μετανάστευσης των πτυχιούχων εργαζομένων παγκοσμίως ξεπέρασε το 67%. Από τα χρόνια της κρίσης έως και σήμερα όντως έχει ανησυχήσει κράτη-μέλη της ΕΕ η έντονη μετανάστευση από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης προς χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία και άλλες.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα όμως πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που δεν είναι άλλες από την επίσημη πολιτική της Ε.Ε. που ενισχύει την κινητικότητα και την ευελιξία των εργαζομένων ήδη από τη δεκαετία του ’80 και την περίφημη συνθήκη του Μάαστριχτ που ψηφίστηκε από όλους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ) πλην ΚΚΕ και με διαδοχικές συνθήκες από τότε. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η απαίτηση των αφεντικών για φτηνό και ευέλικτο εργαζόμενο, που θα είναι διαθέσιμος να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή από χώρα σε χώρα ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς και κρατικούς νόμους έχει διαμορφωθεί το αναγκαίο έδαφος της ανασφάλειας, των χαμηλών μισθών και της περιστολής των δικαιωμάτων, που σπρώχνουν τη νέα γενιά στο κυνήγι της μετανάστευσης για μια καλύτερη ζωή, που όπως δείχνουν τα στοιχεία δε βρίσκουν τελικά ούτε στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες, μιας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η αύξηση της ανεργίας και οι απολύσεις τείνουν να γίνουν κανόνας.

Το όνειρο όμως των νέων δεν περιορίζεται στη δουλειά μακριά από την πατρίδα τους και τη διαρκή μετακίνηση που θέτει εμπόδια στην οργάνωση της επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής. Ούτε μπορεί να στριμωχτεί στις ανάγκες του κεφαλαίου και στους δημοσιονομικούς κόφτες των κυβερνήσεων.

Η λύση επομένως βρίσκεται στο δυνάμωμα της καθημερινής πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για μαζικούς διορισμούς επιστημονικού προσωπικού στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για ολόπλευρη κρατική στήριξη της νεολαίας στις σπουδές και την καθημερινή διαβίωση.

Η πραγματική ελπίδα όμως βρίσκεται στην κοινωνία όπου ο λαός θα γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει και θα οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες του και αξιοποιώντας το σύνολο του εργατικού επιστημονικού δυναμικού και τις δυνατότητες της εποχής μας. Και σε αυτή την κοινωνία δεν περισσεύει κανείς. Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ, που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το διαφθορείο της ΕΕ και τα συμφέροντα των λίγων, που αμφισβητεί στη ρίζα της την κυρίαρχη πολιτική κερδίζει καθημερινά έδαφος στη συνείδηση του λαού μας και αυτή η στήριξη θα εκφραστεί και το βράδυ των εκλογών με ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΕΡ.: Πριν αρκετά χρόνια πολλοί μιλούσαν για τον κίνδυνο η Κρήτη να μετατραπεί στην «μπαταρία της Ευρώπης», λόγω της συσσώρευσης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας. Σήμερα αυτός ο κίνδυνος μοιάζει υπαρκτός αφού πέρα των εξορύξεων βλέπουμε ότι προχωρούν και οι σχεδιασμοί για ΒΑΠΕ σε μία πολύ μεγάλη κλίμακα ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και από τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται. Σας υπενθυμίζω ότι στη Γερμανία το ακροδεξιό AfD έχει κτίσει ένα αφήγημα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η εναντίωση στις πράσινες πολιτικές και πετυχαίνει να συγκεντρώσει δυσαρεστημένους πολίτες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή, ποια είναι η λύση που προτείνει το ΚΚΕ για αυτά τα ζητήματα. Και τι πρέπει να γίνει με την Κρήτη;

Γ. ΣΤ.: Tο ΚΚΕ σταθερά παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που κλαίγονται δήθεν για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όμως είναι οι ίδιοι που την προκαλούν. Την προκαλούν με τους πολέμους, με την ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, με την μετατροπή του σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το κριτήριο της μεγάλης και γρήγορης κερδοφορίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις απέρριψαν το λιγνίτη και προώθησαν την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο όλων των εργοστασίων λιγνιτοπαραγωγής, με το ίδιο κριτήριο επέβαλαν την υποβάθμιση των υδροηλεκτρικών. Με γνώμονα αυτά τα μεγάλα συμφέροντα προωθήθηκε η εφαρμογή της πολιτικής “εμπορίου ρύπων” της ΕΕ. Με αυτές τις κατευθύνσεις μετά την παραγωγή του, το ρεύμα περνά από το “φίλτρο” του χρηματιστηρίου της ενέργειας που εγκαθίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε αυτή της ΝΔ. Ως χρηματιστηριακό προϊόν η τιμή του απογειώθηκε κι η όποια αποκλιμάκωση θα κινείται σε πολύ πιο ακριβές τιμές από αυτές πριν την υλοποίηση της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης“.

Η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει την αφαίμαξη του λαού. Γιατί ποτέ άλλοτε δεν περικλειόταν ο λαός από κοιτάσματα, αγωγούς, εξορύξεις και ποντίσεις καλωδίων και πότε άλλοτε η ενέργεια δεν ήταν πιο ακριβή. Αντίστοιχα η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ επιλέχθηκε με σκοπιμότητα, γιατί αφενός με αυτές οι ενεργειακοί όμιλοι στο ζύγι κόστος – κέρδος κερδίζουν πολύ περισσότερα από άλλες μορφές ενέργειας ενώ επιδοτούνται σταθερά από την ΕΕ και τη στρατηγική της με επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων και ταυτόχρονα απολαμβάνουν ως έξτρα μπόνους τα πράσινα χαράτσια που όπως άλλωστε και τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο τις πληρώνει ο λαός.

Απόδειξη της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα είναι  η αντιδραστική Οδηγία για τις ταχύτατες, fast track αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ που την υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβρη του 2022. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε, αντιτάχθηκε σε αυτή, την αποκάλυψε και ενημέρωσε με ευθύνη το λαό. Άλλη απόδειξη αποτελεί παλαιότερη οδηγία η αποκαλούμενη “για τους οικοτόπους” που αναφέρει χαρακτηριστικά “δεν αποκλείει εκ των προτέρων την υλοποίηση έργων αιολικών πάρκων εντός ή πλησίον τόπων Natura 2000. Αυτά τα έργα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση”. Από όπου και αν το πιάσεις δηλαδή η ευρωενωσιακή νομοθεσία αβαντάρει τις μπίζνες των ομίλων.

Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στη λογική των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας, όπως οι λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, για να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Επίσης, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια, να εξαφανιστεί η ενεργειακή ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, να σταματήσει η Ενέργεια να αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, για να θησαυρίζουν τα «πράσινα αρπακτικά».

Ο ενεργειακός σχεδιασμός που προτείνει το ΚΚΕ μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ’ τις εισαγωγές, να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη μας στηρίζουν του αγώνες των Κρητικών, από τα Σφακιά και τον Αποκόρωνα μέχρι το Λασίθι, που διεκδικούν να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε και από την εφημερίδα σας τον κρητικό λαό να στείλει τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Αυτούς που έγκαιρα ξεσκεπάζουν τα αντιλαϊκά σχέδια της ΕΕ, που αποκαλύπτουν τα εκτρώματα σε βάρος του λαού, τον ενημερώνουν για το τι θα βρει μπροστά του. Να στηρίξει το μόνο Κόμμα που είναι στο πλάι του καθημερινά στην οργάνωση της πάλης του. Στον δρόμο λοιπόν της αγωνιστικής συμπόρευσης απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο, γινόμαστε πιο δυνατοί και με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...