21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Ελαιόλαδο «χρυσάφι» εκτινάσσει τις τιμές στα τρόφιμα

Ημερομηνία:

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, λόγω των υψηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί από τις διαρκείς ανατιμήσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, παραμένει σε κάθε περίπτωση, μείζον πρόβλημα για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, αφενός, οι νέες ανατιμήσεις από τις αρχές του έτους, είναι πλέον μικρότερες σε ένταση, αφετέρου, σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων παρατηρούνται και κάποιες μειώσεις στις τιμές, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση το ΙΕΛΚΑ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, οι υψηλές ανατιμήσεις, συνεχίζονται. Τον Ιούνιο, συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων βάσει της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 2,1% -ποσοστό χαμηλότερο του γενικού πληθωρισμού που «έτρεξε» με 2,3% σε ετήσια βάση – έναντι 3,1% προηγούμενου μήνα. Στο ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στο 54,8% σε σχέση με πέρσι, αποτελώντας τη μοναδική κατηγορία τροφίμων με διψήφια αύξηση, ενώ ακολούθησαν τα νωπά ψάρια με άνοδο 7,2%.

Η σημαντική επίδραση του ελαιόλαδου στον πληθωρισμό τροφίμων, αποτυπώνεται και στην έρευνα του ΙΟΒΕ, για λογαριασμό τoυ Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Όπως προκύπτει, από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, τον Μάιο του 2024 ήταν στο -0,8%. Στην ίδια έρευνα, επισημαίνεται ακόμη ότι, «εξαιρώντας το ελαιόλαδο, οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων κατά μέσο όρο έχουν παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2023».Σχετικά με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το ελαιόλαδο στη διαμόρφωση του πληθωρισμού των τροφίμων ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, είχε εξηγήσει πρόσφατα, πως ο συντελεστής στάθμισης του ελαιόλαδου, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με την Eurostat, είναι υψηλός λόγω της μεγάλης κατανάλωσης, διαχρονικά, στην Ελλάδα. «Άρα όταν έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, όπως είχαμε, αυτή πολλαπλασιάζεται με την αντίστοιχη βάση και μπορεί να επηρεάσει και τον συνολικό αριθμό» είχε επισημάνει ο κ. Βέττας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα «σενάρια» και οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της παραγωγής του ελαιόλαδου – τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ισπανία που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό του προϊόντος – επηρεάζοντας τις τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο και κατά συνέπεια και τις τιμές τους επόμενους μήνες στο ράφι.

Σύμφωνα με τον κύριο Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ, οι προβλέψεις για την τιμή είναι θετικές για τον καταναλωτή αφού η παραγωγή προβλέπετε πολύ καλύτερη από την περυσινή. Το περασμένο έτος σε επίπεδο παραγωγού έφτασε και τα 9 ευρώ.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...