27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Οι ΗΠΑ μαζεύουν αρμάδα στη Μέση Ανατολή και απειλούν το Ιράν: “Θα πολεμήσουμε δίπλα στο Ισραήλ”

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ κατέστησαν, με κάθε τρόπο, σαφές στο Ιράν ότι ενδεχόμενη επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ θα βρει απέναντί της τις ενιαίες συμμαχικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ισραήλ, ενδεχομένως και άλλων συμμάχων) που θα παραταχθούν σε “ενιαίο μέτωπο”. 

Ήδη οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αποκρούσει οποιαδήποτε σημαντική επίθεση από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρo USS Abraham Lincoln, που είναι εξοπλισμένο με μαχητικά αεροσκάφη F-35C και τα συνοδά πλοία του Αμερικανικού στόλου να επιταχύνουν την άφιξή τους στην περιοχή και έστειλε επίσης το υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων USS Georgia, σύμφωνα με πληροφορίες από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ την Κυριακή.

Η κίνηση αυτή ενισχύει την ισραηλινή άμυνα και μπορεί να αποτρέψει το Ιράν, το οποίο -μαζί με τον πληρεξούσιο της Χεζμπολάχ- έχει υποσχεθεί αντίποινα για τις διαδοχικές δολοφονίες κορυφαίων μαχητών στη Βηρυτό και την Τεχεράνη πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο Όστιν και ο Γκάλαντ συζήτησαν “τις προσπάθειες αποτροπής της επιθετικότητας του Ιράν, της Χεζμπολάχ και άλλων συμμαχικών με το Ιράν ομάδων σε ολόκληρη την περιοχή” και την πρόοδο προς την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

  • Το Γραφείο του Γκάλαντ ανέδειξε τη “διαλειτουργικότητα” των ισραηλινών και αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων, τονίζοντας ότι “οι σύμμαχοι θα πολεμήσουν σε ενιαίο μέτωπο”.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποφύγει μια μεγάλη ανάφλεξη

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κανί, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας του να τιμωρήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ειδικότερα. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποφύγει μια μεγάλη ανάφλεξη τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για τον θάνατο του Χανίγια.

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα σε νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στις 15 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι επί μακρόν αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετά από 10 και πλέον μήνες πολέμου. Η Χαμάς αντιτάχθηκε στην πρόταση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή προηγούμενων σχεδίων.

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκριναν το σχέδιο για συνομιλίες τη Δευτέρα και κάλεσαν το Ιράν να απέχει από τις επιθέσεις.

Το Ισραήλ συμφώνησε να συμμετάσχει στις συνομιλίες

Το Ισραήλ συμφώνησε να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν στη Ντόχα με έμφαση στο κατά πόσον η Χαμάς θα μπορούσε να υποχωρήσει στους όρους εκεχειρίας. Ένας άλλος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς μπορεί να μην συμμετέχει απευθείας στις συνομιλίες αλλά θα συσκέπτεται παράλληλα με τους  Άραβες μεσολαβητές. Το Ισραήλ δεν έχει υποχωρήσει στους κύριους όρους του, είπαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η Χαμάς πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα όταν οι μαχητές της εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους Χούτι με έδρα την Υεμένη να εμπλέκονται σε μάχες με ρουκέτες σε ένδειξη αλληλεγγύης. Και οι τρεις ομάδες χρηματοδοτούνται από το Ιράν και έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός έχουν ανασταλεί εν μέρει λόγω της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να συνεχίσει τις μάχες, μετά από οποιαδήποτε παύση, για να διασφαλίσει την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς. Η Χαμάς έχει απαιτήσει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από το παράκτιο παλαιστινιακό έδαφος που διοικεί από το 2007, το οποίο έχει πλέον καταστραφεί εν μέρει από τον πολύμηνο πόλεμο.

Άλλα σημεία που κολλάνε περιλαμβάνουν τον αριθμό των ομήρων που η Χαμάς είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει και πότε, και ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα προσφερθούν σε αντάλλαγμα.

Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μια συμφωνία που θα προσφέρει στη Χαμάς μια ανάπαυλα των μαχών θα μπορούσε να είναι αρκετή για να πείσει το Ιράν και τις ομάδες πληρεξουσίων του να αναστείλουν τις υποσχόμενες επιθέσεις τους. Αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι τα Ιρανικά αντίποινα για τις δολοφονίες θα μπορούσαν να έρθουν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών εκεχειρίας.

Το Ισραήλ χτυπά ασταμάτητα τη Χαμάς

Αυτά συμβαίνουν ενώ η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς συνεχίζεται, με ένα θανατηφόρο χτύπημα στην πόλη της Γάζας να προσελκύει τη διεθνή καταδίκη το Σαββατοκύριακο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση, από την οποία οι αρχές της Χαμάς δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι, είχε στόχο ένα “κέντρο διοίκησης και ελέγχου” της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένο σε ένα σχολείο και ένα παρακείμενο τζαμί και ότι τουλάχιστον 31 μαχητές ήταν μεταξύ των νεκρών.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, προέτρεψε τη Δύση να συγκρατήσει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Κυριακή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Τα διπλά πρότυπα των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών έχουν κάνει το σιωνιστικό καθεστώς πιο θρασύ”, ανέφερε ο Πεζεσκιάν.

Ρήγμα στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Στο μεταξύ, ένα ρήγμα έχει ανοίξει και διατηρείται στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ μίλησε απαξιωτικά, κατά τη διάρκεια μιας κλειστής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, για την έννοια της  “συνολικής νίκης”, η οποία αποτελεί επιδίωξη και βασικό σύνθημα του Νετανιάχου. “Αυτά είναι ανοησίες” φέρεται να είπε κατάμουτρα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Η αντίδραση ήρθε άμεσα: “Όταν ο Γιοάβ Γκαλάντ υιοθετεί το αντι-ισραηλινό αφήγημα, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων”, ανέφερε το Γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg

economico.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της...

Ακινητοποιήθηκε το «Έλυρος» της ΑΝΕΚ – Επέστρεψε στον Πειραιά μετά από 6ωρη περιπέτεια

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος» της ΑΝΕΚ βίωσε μια απρόσμενη...