25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη

Ημερομηνία:

Ο διεθνούς φήμης Διευθυντής Φωτογραφίας ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ αποτελεί έναν από τους επίσημους προσκεκλημένους του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων [16-27/10/2024].

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας ΓΥΝΑΙΚΕΣ με 30 γυναικεία πορτρέτα αποτυπωμένα με τον φακό του Αρβανίτη. Σε ειδική κινηματογραφική προβολή και τελετή θα απονεμηθεί το αναμνηστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον σπουδαίο κινηματογραφιστή.

Τέλος θα γίνει παρουσίαση του Βιβλίου Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως στο οποίο η Ελισάβετ Χρονοπούλου συνομιλεί  με  τον Γιώργο Αρβανίτη με αφορμή το βιβλίο στο οποίο ο κινηματογραφιστής της αφηγείται μια ζωή σαν ταινία, τη δική του ζωή.

Ο Γιώργος Αρβανίτης γεννήθηκε στο Δίλοφο Φθιώτιδος.

Έφυγε μικρός για την Αθήνα όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο και στην συνέχεια σπούδασε στο τεχνικό λύκειο (Εταιρεία Βιοτεχνικών Σπουδών) Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος. Αποφοίτησε με άριστα. Σαν ηλεκτρολόγος βρέθηκε στα κινηματογραφικά πλατώ, σύντομα έγινε βοηθός οπερατέρ του Γιώργου Καβάγια και στην συνέχεια του Νίκου Γαρδέλη. Έξι χρόνια μετά, το 1966 κάνει την πρώτη του ταινία σαν διευθυντής φωτογραφίας στην Φίνος Φιλμς. Τον «Ξυπόλητο Πρίγκηπα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή ήταν η αφετηρία της καριέρας του στην Φίνος μέχρι την στιγμή που συνάντησε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που έκανε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, την «Εκπομπή».

Έτσι ξεκίνησε μια καινούργια καριέρα στην Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο.

Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Αγγελόπουλο σε 11 ταινίες, με τον Παντελή Βούλγαρη, Μιχάλη Κακογιάννη, Ζυλ Ντασσέν, Σταύρο Τσιώλη, Γιώργο Καρυπίδη, Φώτο Λαμπρινό, Τόνια Μαρκετάκη. Συμμετείχε σε περισσότερες  από 60 ταινίες μέχρι το 1989 που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Γαλλία και ζει μέχρι σήμερα.

Στην Γαλλία ξεκινάει μια άλλη καριέρα έκανε πάνω από 40 ταινίες μεγάλου μήκους σε διάφορες χώρες του κόσμου και πήρε 6 διεθνή βραβεία. Συνεργάστηκε με τους Β. Σλέντορφ, αδερφούς Νταρντέν, Μ. Μπελόκιο, Κ. Μπρεγιά, Μάρκο Φερέρι, Άμος Γκιτάι, Φρεντερίκ Γουάισμαν, Ζαν-Πιερ Αμερίς … 

Έχει στο ενεργητικό του 113 ταινίες ως διευθυντής φωτογραφίας, 2 ταινίες ως μοντέρ, και ως παραγωγός 2 ταινίες και 2 τηλεοπτικές σειρές. 

Διακρίθηκε με 9 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και 7 διεθνή βραβεία φωτογραφίας.

Awards Best Cinematography:

Venice Film Festival

Toronto International Film Festival

Thessaloniki Film Festival (9 awards)

Chicago Film Festival

Namur International Film Festival (Belgium)

Joseph Plateau Awards (Belgium)

Gramado Film Festival (Brazil)

Brussels European Film Festival (Belgium)

Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Έχουν την υποστήριξη του Δήμου Γαύδου.

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΧΟΡΗΓΟΣ COSMOTE TV

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ AEGEAN Airlines

ΧΟΡΗΓΟΣ  ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΝΕΚ Lines

ΧΟΡΗΓΟΣ  ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ  CARWIZ

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται...

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON...

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα...