19.8 C
Chania
Thursday, October 17, 2024

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Πλατανιά για την ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά (ΚΕ.ΔΗ.Π.), διοργανώνουν εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 στις 17:00 μ.μ στο Πολυκέντρο Βουκολιών.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι παραγωγοί για όλες εκείνες τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται  κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να προστατεύεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου.

ela

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα είναι οι εξής:

–           Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν.

–           Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία, διαχείρηση ελαιώνα), συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

–           Επιμόλυνση ελαιόλαδου από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορυκτέλαια κ.α.

–           Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας).

Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:

Δρ. Γεώργιος Ψαρράς, Διευθυντής  Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

Δρ. Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Κική Βαρίκου, Διευθύντρια Ερευνών, Εργαστήριο Εντομολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Υδατικών Πόρων, Αρδεύσεων και Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Ιωάννα Μανωλικάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης αναφέρει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης του νησιού μας. Δίπλα στον κάθε παραγωγό ξεχωριστά δίνοντας του τα απαραίτητα εφόδια γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από τις εκπαιδευτικές ενημερώσεις που γίνονται στον κάθε Δήμο του νησιού μας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Πλατανιά και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) Ιωάννης Μαλανδράκης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πλατανιά (Κ.Ε.ΔΗ.Π.) Αντώνιος Καπνισάκης.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την...

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει...