14.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά

Ημερομηνία:

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε σχέδια για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα, σηματοδοτώντας μια πιθανή νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δυο ουσιαστικά αντιπάλων! Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή, με τις επιθέσεις των Χούθις και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να επηρεάζουν τη δυναμική της Μέσης Ανατολής.

Ουσιαστικά, το Ιράν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα, κι ενώ οι σύμμαχοι του Ιράν, Χούθις της Υεμένης, πλήττουν τη διεθνή ναυσιπλοϊα στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως η απόλυτη έκπληξη, δεδομένου του μακροχρόνιου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Σαουδική Αραβία δέχεται επιθέσεις από τους Χούθις στο σύνολο των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων!

Οι δύο χώρες, που για χρόνια υποστήριζαν αντίπαλες πλευρές σε διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016. Ωστόσο, το 2023, με τη μεσολάβηση της Κίνας, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, ανοίγοντας θεωρητικά το δρόμο για νέες μορφές συνεργασίας.

Οι Λεπτομέρειες της Προτεινόμενης Άσκησης

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού ναυάρχου Shahram Irani, η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που ζήτησε τη διοργάνωση κοινών ασκήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα, αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες θεωρητικά πρέπει να διεξάγουν διαβουλεύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της άσκησης.

Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή της σε αυτές τις ασκήσεις. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από το Ριάντ προσθέτει ένα επίπεδο αβεβαιότητας στην προτεινόμενη συνεργασία, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και το πιθανότερο είναι να μην δούμε το Ιράν να κάνει κοινές ασκήσεις στην Ερυθρά ή οπουδήποτε αλλού.

Η θεωρητικά συνεργασία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθις της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενοι αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, ενώ η Σαουδική Αραβία, όπως κι όλος ο αραβικός κόσμος, “ανέχεται” ξεκάθαρα τις ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο.

Επιπλέον, οι Χούθις έχουν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και drones αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, προκαλώντας σκληρά αντίποινα από τους Ισραηλινούς. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας μάλλον απίθανη, και wishful thinking των Ιρανών. Δεν αποκλείεται η ιρανική ανακοίνωση να είναι απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, που στόχο έχει να διαρραγούν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

flight.com.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...