13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Οι οργανώσεις Κρήτης του ΜέΡΑ25 για την κραυγή αγωνίας από τις Φυλακές Χανίων: Δικαίωση ζητούν οι κρατούμενοι

Ημερομηνία:

Την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις Φυλακές Χανίων ζητούν οι οργανώσεις Κρήτης του ΜέΡΑ25, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κρατουμένων.

Οι καταγγελίες των κρατουμένων για έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού, ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη και απαράδεκτες συνθήκες στα κελιά τους, όπως και ο υπερπληθυσμός, φέρνουν στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά τη ζοφερή πραγματικότητα στο σωφρονιστικό κατάστημα της περιοχής.

Καταγγελίες για «τριτοκοσμικές» συνθήκες

Οι κρατούμενοι περιγράφουν συνθήκες που παραπέμπουν σε «τριτοκοσμικές» φυλακές: πέντε και έξι άνθρωποι στοιβάζονται σε κελιά σχεδιασμένα για δύο, ενώ καταγγέλλουν απουσία θέρμανσης και υγειονομικής φροντίδας.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια πέντε κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που έχει ενισχύσει τη συζήτηση για τις άθλιες συνθήκες κράτησης.

Οι οργανώσεις του ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν προσπάθεια συκοφάντησης των κρατουμένων από μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι αποδίδουν την αναστάτωση σε έναν συγκεκριμένο κρατούμενο.

Παράλληλα, εργαζόμενοι στις φυλακές κατήγγειλαν την ύπαρξη «κλειστού lobby» γύρω από τη διοίκηση, το οποίο φέρεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, εις βάρος των κρατουμένων.

Απαιτήσεις και παρεμβάσεις

Οι κρατούμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους και απέχοντας από το συσσίτιο. Ζητούν άμεση συνάντηση με εισαγγελικές αρχές και τον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που, όπως υποστηρίζει, «μετατρέπει τις φυλακές σε αποθήκες ψυχών».

Η αποσυμφόρηση της φυλακής και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης αποτελούν πάγια αιτήματα, με το ΜέΡΑ25 να ζητά άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση και σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κατάσταση στις Φυλακές Χανίων, όπως περιγράφεται, αναδεικνύει ένα χρόνιο ζήτημα στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, που απαιτεί άμεση προσοχή και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...