13.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Καταγγελία-σοκ στα Χανιά: Ιδιοκτήτης απείλησε με όπλο άστεγους Παλαιστίνιους πρόσφυγες – «Μας έδιωξε με την κάννη στο κεφάλι»

Ημερομηνία:

Πρωτοφανές περιστατικό βίας κατά προσφύγων στο κέντρο των Χανίων – Το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών καταγγέλλει τρομοκρατική ενέργεια – Κραυγή αγωνίας για τον εκτοπισμό των ευάλωτων από τον τουριστικό μετασχηματισμό της πόλης

Σοβαρή καταγγελία για περιστατικό ένοπλης απειλής και βίαιης εκδίωξης πέντε άστεγων Παλαιστίνιων προσφύγων από κτήριο στα Χανιά ήρθε στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Το συμβάν έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 22 Ιουλίου 2025, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της οδού Ιωνίας, κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ, όπου οι πέντε πρόσφυγες είχαν καταφύγει προσωρινά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων, που δημοσιοποίησε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, ένας από αυτούς ξύπνησε με την κάννη όπλου στραμμένη στο κεφάλι του. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του κτιρίου φέρεται να εισέβαλε αιφνιδιαστικά, οπλισμένος, και να απείλησε ευθέως τους πέντε άνδρες, ζητώντας να αποχωρήσουν άμεσα. Μάλιστα, σύμφωνα με την περιγραφή, όπλισε επιδεικτικά μπροστά τους το όπλο, χωρίς να τους αφήσει περιθώριο να μαζέψουν τα ελάχιστα υπάρχοντά τους.

Η καταγγελία, η οποία συνοδεύεται από δημόσια ανακοίνωση με έντονο πολιτικό και κοινωνικό λόγο, κάνει λόγο για «τρομοκρατική έμπνευση» και «δολοφονικό μίσος» απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί πολλαπλά τραύματα κατά τη φυγή τους από εμπόλεμες ζώνες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Τρίτη 22/7/2025 το πρωί, 5 άστεγοι πρόσφυγες από την Παλαιστίνη δέχθηκαν επίθεση ενώ κοιμόντουσαν σε άδειο κτίριο επί της οδού Ιωνίας κοντά στα ΚΤΕΛ Χανίων, όπου είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ο ένας από αυτούς ξύπνησε κυριολεκτικά με ένα όπλο στο κεφάλι, με το οποίο τον απειλούσε ο ιδιοκτήτης (πιθανότατα) του κτιρίου. Ο τελευταίος μάλιστα όπλισε επιδεικτικά το όπλο και τους εκδίωξε χωρίς να τους αφήσει χρόνο να μαζέψουν τα λίγα πράγματά τους.

Τι να πει κανείς για αυτό το περιστατικό τρομοκρατικής έμπνευσης και δολοφονικού μίσους; Ότι ήταν μεμονωμένο; Πως εδώ στην Κρήτη είμαστε κατά βάθος φιλόξενοι άνθρωποι; Πως τα επιπρόσθετα τραύματα σε ανθρώπους που έχουν περάσει τα πάνδεινα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται και να παλεύουν για να επιβιώσουν δεν μετράνε;

Τι άλλο πρέπει να γίνει σε αυτή την πόλη για να αναγνωριστεί η συνεχής μετατροπή της σε ένα τουριστικό προϊόν χωρίς ιστορία, κοινωνικές σχέσεις και αξίες, όπου η ατομική ιδιοκτησία, τα καπιταλιστικά κέρδη, η πολεμική μηχανή που αφανίζει λαούς, η οικογενειοκρατία και τα συμφέροντα των λίγων τοποθετούνται πάνω από την ανθρώπινη ζωή;

Την ώρα που το ελληνικό κράτος παραβιάζει τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των προσφύγων μέσω της αναστολής του ασύλου και των αντιμεταναστευτικών πολιτικών της αποτροπής και της θανατοπολιτικής, οι άνθρωποι δε (θα) σταματάνε να διαφεύγουν και να διεκδικούν την ίδια τους τη ζωή. Δεν είναι εισβολείς, δεν είναι πρόβλημα, είναι άνθρωποι που θέλουν και πρέπει να ζήσουν!!

Οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστριες, οι φτωχοί και οι κυνηγημένοι άνθρωποι δεν είναι οι “άλλοι”, είμαι εγώ και είσαι εσύ, σήμερα ή και αύριο.

Οι μόνοι εισβολείς που αλλοιώνουν και καταστρέφουν τα σπίτια, τις σχέσεις και τις ζωές μας είναι το κράτος, το κεφάλαιο, και οι κάθε λογής εξουσιαστές που σπέρνουν φόβο για να θερίσουν υποδούλωση.

Φασισμός, ρατσισμός και τρομοκράτες ιδιοκτήτες δεν χωράνε ανάμεσά μας

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ