18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Το ταξίδι των δύο καθηγητών στην Κρήτη πριν βραβευθούν με το Νόμπελ Χημείας

Ημερομηνία:

Στο Ηράκλειο βρέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι καθηγητές Ομαρ Γιάγκι και Σουσούμου Κιταγκάουα, οι οποίοι χθες τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2025.

Οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο EuroMOF2025, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2025.

το-ταξίδι-των-δύο-καθηγητών-στην-κρήτη-563855752
Το συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 700 εξέχοντες ερευνητές από 48 χώρες, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της χρονιάς στον τομέα των προηγμένων υλικών. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν οι Σουσούμου Κιταγκάουα και Ομαρ Γιάγκι.

Οι δύο καθηγητές τιμήθηκαν για την καθοριστική τους συμβολή στην «ανάπτυξη ενός νέου τύπου μοριακής αρχιτεκτονικής». Δημιούργησαν μοριακές δομές με μεγάλους χώρους μέσω των οποίων μπορούν να κυκλοφορήσουν αέρια και άλλα χημικά.

Οι δομές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή νερού από τον αέρα της ερήμου, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, την αποθήκευση τοξικών αερίων ή την κατάλυση χημικών αντιδράσεων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τους καθηγητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παντελή Ν. Τρικαλίτη και Γεώργιο Ε. Φρουδάκη, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διοργάνωση ανέδειξε τη δυναμική και το διεθνές κύρος της ερευνητικής κοινότητας του πανεπιστημίου, καθιστώντας την Κρήτη επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής δραστηριότητας στον τομέα των προηγμένων υλικών.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβεία στο Hackathon Καινοτομίας της έκθεσης InnoDays 2025 για φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην έκθεση InnoDays 2025:...

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στη Βαρσοβία

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές...