10.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Taste Atlas: Η Κρήτη στο Νο 3 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα σάρωσε την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas, κατακτώντας πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων περιοχών για φαγητό στον κόσμο, με την Κρήτη να βρίσκεται στην θέση νο 3. Μια εκπληκτική διάκριση που επιβεβαιώνει την ποικιλία και τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας.

Στην κορυφή της λίστας κυριαρχούν οι ιταλικές περιοχές Καμπανία και Εμίλια-Ρομάνια με 4,47 και 4,45 στα πέντε αστεράκια, γνωστές για τις πίτσες, τα λαζάνια, τα τορτελίνια και τις μακαρονάδες μπολονέζ.

Στην τρίτη θέση, βρισκεται η Κρήτη με βαθμολογία 4,42. Στη λίστα των δημοφιλέστερων πιάτων της Κρήτης βρίσκουμε τον ντάκο, την πορτοκαλόπιτα, τη στάκα με αυγά, τα καλτσούνια και το αντικριστό.

Tweet URL

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Σικελία με τα διάσημα καννόλι, μελιτζάνες με παρμεζάνα, μακαρονάδα αλά Νόρμα και γρανίτα, ενώ η Μακεδονία έρχεται πέμπτη, με τα τοπικά της εδέσματα να περιλαμβάνουν μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τρίγωνα Πανοράματος, μανιταρόπιτα και ακανές Σερρών.

Οι Κυκλάδες καταλαμβάνουν την έκτη θέση, προσφέροντας ντοματοκεφτέδες, λαδένια Κιμώλου, κουφέτο Μήλου, τυρένια Κιμώλου και μελόπιτα Σίφνου, ενώ η Τοσκάνη της Ιταλίας παίρνει την έβδομη θέση.

Στην όγδοη θέση συναντάμε ξανά ελληνική περιοχή, την Πελοπόννησο, με δημοφιλέστερες γεύσεις τη γουρουνοπούλα Καλαμάτας, το κουνουπίδι καπαμά, την τσουχτή Μάνης και τις πέτουλες Μεσσηνίας.

Η ένατη θέση ανήκει στην Αλεντέζου της Πορτογαλίας, ενώ η δεκάδα κλείνει με το Βόρειο Αιγαίο, όπου ξεχωρίζουν τα μαμούλια Χίου, οι σαμσάδες Λήμνου, το σουφικό Ικαρίας, τα μασουράκια Χίου και τα βενιζελικά Λήμνου.

Η ελληνική παρουσία στις 100 καλύτερες περιοχές δεν περιορίζεται στην πρώτη δεκάδα. Στην 15η θέση φιγουράρει η Θεσσαλία, με πιάτα όπως το κασέρι, το μανούρι, το κουνέλι στιφάδο, η αστακομακαρονάδα και το γαλοτύρι.

Στην 37η θέση βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά, με παστιτσάδα Κέρκυρας, μαντολάτο, σοφρίτο, μπουρδέτο Κέρκυρας και τη ζακυνθινή «φρυγανιά».

Οι Σποράδες βρίσκονται στην 68η θέση, με στιφάδο Σκιάθου, αστακομακαρονάδα Σκύρου, σκοπελίτικη τυρόπιτα, τόνο Αλοννήσου και φουσκάκια Αλοννήσου.

Τέλος, η Λακωνία καταλαμβάνει την 93η θέση και ξεχωρίζει για το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το σύγκλινο της περιοχής.

cretalive.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ