11.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Χανιά: Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο δικηγόρος για τα «ιερά ακίνητα» στον Σταυρό Ακρωτηρίου – Αρνείται τις κατηγορίες

Ημερομηνία:

Νέα τροπή λαμβάνει η δικαστική διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά την απόπειρα εκποίησης μοναστηριακής περιουσίας μεγάλης αξίας στην περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου. Μετά την απολογία του ενώπιον των δικαστικών αρχών, ο 49χρονος δικηγόρος από τα Χανιά, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στη δικογραφία, αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο σύνθετο νομικό παζλ μιας υπόθεσης που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Κρήτης, καθώς εμπλέκει εκκλησιαστικούς παράγοντες, ιδιώτες και νομικούς σε μια φερόμενη σκευωρία για την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας. Ο 49χρονος νομικός βρέθηκε ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο του, εμμένοντας στην αθωότητά του.

Η υπερασπιστική γραμμή και οι επίμαχες συνομιλίες

Από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής του, ο Χανιώτης δικηγόρος αρνείται κατηγορηματικά τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες. Κατά την απολογητική του διαδικασία, υποστήριξε πως η όποια εμπλοκή του περιορίζεται αυστηρά στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του ως νομικού παραστάτη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα στοιχεία της δικογραφίας που περιλαμβάνουν καταγεγραμμένες συνομιλίες του με τα δύο αδέρφια —τα οποία φέρονται ως κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση— ο 49χρονος υποστήριξε πως αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της επαγγελματικής συνεργασίας και της νομικής συμβουλευτικής που τους παρείχε, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια για συμμετοχή σε παράνομες πράξεις ή δόλο.

Το βαρύ κατηγορητήριο

Παρά τους ισχυρισμούς του, ο δικηγόρος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διώκεται για απόπειρα απάτης με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (κατ’ άρθρα 42, 45 σε συνδυασμό με 386 παρ. 1 περ. β΄ του Ποινικού Κώδικα). Οι δικαστικές αρχές καλούνται να διαλευκάνουν εάν οι ενέργειές του υπερέβησαν τα όρια της νομικής εντολής, συμβάλλοντας στην προσπάθεια υφαρπαγής της περιουσίας.

Η τύχη των συγκατηγορουμένων

Η υπόθεση του Σταυρού Ακρωτηρίου έχει ήδη οδηγήσει σε προφυλακίσεις και βαριές εγγυήσεις για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αδέρφια, που θεωρούνται οι φυσικοί αυτουργοί και πρωταγωνιστές της υπόθεσης, έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους τον περασμένο Σεπτέμβριο και παραμένουν έγκλειστοι.

Σε διαφορετική ποινική μεταχείριση, αλλά με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, έτυχε ο Επίσκοπος και πρώην Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Ο ανώτατος κληρικός, που βαρύνεται με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας, απολογήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου. Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο του επιβλήθηκε η υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ, καθώς και ο περιοριστικός όρος της τακτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Η απελευθέρωση του δικηγόρου με εγγύηση ολοκληρώνει έναν κύκλο απολογιών, ωστόσο η δικαστική έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, με την τοπική κοινωνία να αναμένει πλέον το βούλευμα που θα οδηγήσει την υπόθεση στο ακροατήριο.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...