Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κάνει λόγο για εργοδοτικό εκφοβισμό και αυταρχισμό από τη Δημοτική Αρχή, μετά τις καταγγελίες της εργαζόμενης για αντιεπιστημονικές πρακτικές – Σφοδρή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η απόφαση του Δήμου Ρεθύμνου να μην προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης κοινωνικής λειτουργού, η οποία εργαζόταν τα τελευταία επτά χρόνια στη δομή «Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) καταγγέλλει ευθέως τη Δημοτική Αρχή για «τιμωρητική» συμπεριφορά, συνδέοντας την απόλυση με προγενέστερες αναφορές της εργαζόμενης για κακές πρακτικές και αυταρχισμό.
Το χρονικό της ρήξης
Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025, όταν έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Ρεθύμνου αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση της συγκεκριμένης υπαλλήλου, εν μέσω εορταστικής περιόδου, παρόλο που το πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνεχίζεται κανονικά και η σύμβαση της έτερης εργαζόμενης ανανεώθηκε.
Ο ΣΚΛΕ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς η κοινωνική λειτουργός είχε καταγγείλει πριν από λίγους μήνες «αυταρχικές συμπεριφορές, αντιεπιστημονικές πρακτικές και απαξίωση του έργου» στη δομή, κάνοντας λόγο ακόμη και για εργοδοτικό εκφοβισμό. Η απόφαση της μη ανανέωσης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αποτελεί πράξη αντεκδίκησης για το θάρρος της να μιλήσει.
Ένταση και προσβολές στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η προσπάθεια των εκπροσώπων του ΣΚΛΕ να θέσουν το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της ίδιας ημέρας συνάντησε, όπως καταγγέλλουν, ένα «τείχος» αδιαλλαξίας και προσβλητικών συμπεριφορών. Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για «αποκαρδιωτική συνθήκη», περιγράφοντας ένα κλίμα όπου ο Δήμαρχος αρνήθηκε τη συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης με τη φράση: «έχετε την ψευδαίσθηση ότι το σώμα θα πει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέω εγώ;».
Ιδιαίτερη αίσθηση και οργή προκαλεί η καταγγελία για σεξιστική και υποτιμητική αναφορά από τη Διεύθυνση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η οποία φέρεται να δήλωσε: «δεν θα κλείσω το Κέντρο μου επειδή η κυρία έχει μείνει μόνη με τρία παιδιά, εάν δεν τα σκέφτηκε αυτή, εγώ θα σκεφτώ το Κέντρο μου». Ο ΣΚΛΕ κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση, τέτοιων συμπεριφορών, τονίζοντας πως οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι «κτήμα» κανενός.
«Δεν φιμωνόμαστε»
Απαντώντας στα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής, ο ΣΚΛΕ διευκρινίζει πως είχε επιχειρήσει θεσμικό διάλογο μήνες πριν τη δημοσιοποίηση του θέματος, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί αιφνιδιασμού. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι ως ΝΠΔΔ έχει θεσμική υποχρέωση να υπερασπίζεται τα μέλη του και δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας του.
«Δεν ανεχόμαστε οι καταγγελίες εργαζομένων για παραβίαση δικαιωμάτων να μετατρέπονται σε λόγους απόλυσης», διαμηνύει το Περιφερειακό Συμβούλιο, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης. Ζητά, τέλος, δημόσια επανόρθωση για τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύθηκαν εναντίον του εκπροσώπου του, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει την εδραίωση κλίματος φόβου στους χώρους εργασίας.



