26.8 C
Chania
Σάββατο, 29 Αυγούστου, 2026

Η Γροιλανδία ως Καταλύτης: Η Δύση ενώπιον μιας Νέας Γεωπολιτικής Πραγματικότητας

Ημερομηνία:

Η πρόσφατη στρατιωτική ένταση στη Γροιλανδία, όπου ευρωπαϊκές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να αποκρούσουν μια πιθανή επιθετική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν αποτελεί μια απλή παρένθεση στη διεθνή επικαιρότητα, αλλά ένα ιστορικό σημείο καμπής που κλονίζει τα θεμέλια οκτώ δεκαετιών διεθνούς τάξης. Το γεγονός ότι η Ευρώπη βρέθηκε σε θέση άμυνας απέναντι στον παραδοσιακό στρατηγικό της σύμμαχο σηματοδοτεί μια μεταβολή που, μέχρι πρότινος, εθεωρείτο αδιανόητη.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κρίση αυτή αποκαλύπτει βαθύτερες τεκτονικές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και την παγκόσμια ισορροπία ισχύος, αναγκάζοντας τη γηραιά ήπειρο να αντιμετωπίσει το φάσμα της στρατηγικής αυτονομίας με όρους επιβίωσης.
Η ρήξη με το παρελθόν των 80 ετών
Η κρίση στη Γροιλανδία αντιμετωπίζεται πλέον ως το οριστικό τέλος της μεταπολεμικής συναίνεσης. Η ανάπτυξη δυνάμεων από ευρωπαϊκά κράτη για την προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε από την εποχή του Χάρι Τρούμαν έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά.
Παρά την επιθυμία ορισμένων κύκλων να...

Αυτό το άρθρο είναι μόνο για συνδρομητές

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, γίνετε συνδρομητής και στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο νόμος λέει ότι απαγορεύονται άνθρωποι στα γκαράζ των πλοίων. Ναι, και μεταναστών

Κυριολεκτικά χιλιάδες σχόλια γράφτηκαν κάτω από την είδηση και...

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με Ερντογάν, Σι Τζινπίνγκ κι άλλους ηγέτες στο Μπισκέκ

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, παρουσίασε το...

Γ. Βαληνάκης: «Η Τουρκία πλέον ξεκάθαρα διεκδικεί ελληνικό έδαφος»

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάννης...

Μ. Χνάρης: Κατεπείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου και των Κλιμακίων Σπηλίου και Περάματος

Ο Μανόλης Χνάρης καταθέτει ερώτηση για αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ρεθύμνου μετά την τραγική πυρκαγιά στον Άγιο Βασίλειο με δύο νεκρούς πυροσβέστες.