Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα δηλώνει ότι ο στρατός του μπορεί να καταλάβει την Τεχεράνη σε μόλις 2 εβδομάδες, εάν η Ουγκάντα προσχωρήσει στον πόλεμο κατά του Ιράν.
Σε μια σειρά από τολμηρές και viral αναρτήσεις στο X, ο στρατηγός Muhoozi Kainerugaba, αρχηγός των Αμυντικών Δυνάμεων της Λαϊκής Αμυντικής Δύναμης της Ουγκάντα (UPDF) και γιος του προέδρου Yoweri Museveni, ισχυρίστηκε ότι ο στρατός της Ουγκάντα θα μπορούσε να καταλάβει την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, σε όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες — με μία μόνο ταξιαρχία να αρκεί για την επιχείρηση.
«Δεν μπορεί να μας πάρει πάνω από 2 εβδομάδες για να καταλάβουμε την Τεχεράνη. Μία ταξιαρχία της UPDF είναι αρκετή για αυτή τη δουλειά», ανήρτησε ο Kainerugaba, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Εξέφρασε επίσης ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η Ουγκάντα θα προσχωρούσε στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ εάν υπήρχε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για «καταστροφή ή ήττα» του εβραϊκού κράτους.
Προηγούμενες δηλώσεις του στρατηγού υπαινίσσονταν μάλιστα ότι οι δυνάμεις της Ουγκάντα θα μπορούσαν να το επιτύχουν σε μόλις 72 ώρες χωρίς σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι δηλώσεις προκάλεσαν ευρεία προσοχή, συζητήσεις και κάποιο σκεπτικισμό στο διαδίκτυο, με τους παρατηρητές να επισημαίνουν τις σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις μιας τόσο απομακρυσμένης επιχείρησης.
Ο Kainerugaba παρουσίασε τα σχόλια ως κάλεσμα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ενάντια σε υπαρξιακές απειλές για το Ισραήλ. Η Ουγκάντα διατηρεί στρατό περίπου 45.000 ενεργών μελών, αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία επίσημη κυβερνητική απόφαση για ανάπτυξη δυνάμεων.
Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται καθώς οι περιφερειακές εντάσεις παραμένουν υψηλές μετά τα πρόσφατα πλήγματα και αντεπιθέσεις που αφορούν το Ισραήλ, το Ιράν και τις ΗΠΑ.
Αυτή είναι μια εξελισσόμενη είδηση. Οι αντιδράσεις έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να αμφισβητούν την εφικτότητα του εγχειρήματος, ενώ άλλοι την υπογραμμίζουν ως μια ισχυρή ρητορική υποστήριξη προς το Ισραήλ.



