14.8 C
Chania
Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2026

Ο δήμαρχος της πόλης ενάντια στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της

Ημερομηνία:

Του Τάσου Βάμβουκα*

Η διαφωνία φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως εχθρός. Για τον δήμαρχο υπάρχει μία μόνο άποψη. Η δική του. Όλες οι άλλες είτε απαξιώνονται είτε στοχοποιούνται οι εκφραστές τους.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης τόλμησε να κάνει το αυτονόητο. Άσκησε τον θεσμικό της ρόλο και εισηγήθηκε τη διατήρηση του κτηρίου του πρώην ΙΚΑ. Η απάντηση του δημάρχου δεν ήταν ο διάλογος, αλλά η επίθεση. Στοχοποίησε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. την υπηρεσία και τον προϊσταμένου της, κ. Στεφανή, επειδή δεν υπάκουσαν την προαποφασισμένη επιλογή του.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Έσπευσε να προεξοφλήσει ακόμη και την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Από πού αντλεί αυτή τη βεβαιότητα; Από θεσμική γνώση ή από την πεποίθηση ότι όλα μπορούν να «πιεστούν» για να περάσει το δικό του;

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας, που χαρακτηρίζει το κτήριο ως σημαντικό δείγμα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής, απλώς αγνοείται. Όταν δεν συμφωνεί με τη «βαρύνουσα» άποψή του, δεν έχει αξία. Τόσο απλά.

Έτσι όμως δεν λειτουργεί μια πόλη. Έτσι λειτουργεί μια εξουσία που δεν αντέχει τον αντίλογο.

Για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν σε αυτή την πόλη, κτήρια όπως αυτό του ΙΚΑ είναι δεμένα με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της. Το κτήριο δεν είναι ένα «παλιό κέλυφος» προς εξαφάνιση. Είναι μέρος της μνήμης και της ταυτότητας της πόλης, από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα του μοντερνισμού, σε μια πόλη που έχει ήδη πληρώσει ακριβά την ευκολία της κατεδάφισης και τις λαθεμένες πολιτικές και αντιλήψεις.

Ακόμη και διεθνείς φορείς, όπως ο DOCOMOMO, με ανοιχτή επιστολή, τονίζουν ότι το κτήριο του ΙΚΑ αποτελεί «ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960 στην Κρήτη, ίσως το καλύτερο και σημαντικότερο δείγμα της μεταπολεμικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής της πόλης». Για τον δήμαρχο όμως αυτά δεν έχουν αξία.

Με λυπεί ιδιαίτερα, διότι ως δήμαρχος εργάστηκα ώστε το νεότερο κέντρο της πόλης, στο οποίο εντάσσεται το κτήριο του ΙΚΑ, να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει δίπλα στην παλιά πόλη. Η ανακατασκευή της δημοτικής αγοράς, η ανακατασκευή του ρολογιού, η μελλοντική βιβλιοθήκη, η ανάπλαση του δημοτικού κήπου και η σύνδεσή του με το ανακατασκευασμένο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, η μετεγκατάσταση του δημαρχείου στους Ιταλικούς στρατώνες, η ανάπλαση της οδού Τζανακάκη και πολλά άλλα, ήταν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού και της πολιτικής που ακολουθήσαμε.

Έναν σχεδιασμό που η σημερινή δημοτική αρχή αξιοποίησε επικοινωνιακά, αλλά συχνά αλλοίωσε στην πράξη.

Και το πρόβλημα δεν είναι η οικειοποίηση, είναι η αποτυχία.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά και σε επιλογές με οικονομικό ανορθολογισμό. Προκηρύσσει διαγωνισμό κατεδάφισης χωρίς τις αναγκαίες εγκρίσεις, με ήδη αναδειχθέντα ανάδοχο ύψους 177.000 ευρώ.

Και μετά την κατεδάφιση, πού θα βρεθούν τα εκατομμύρια για την κατασκευή νέου κτηρίου το οποίο μάλιστα δεν ανήκει στον δήμο; Με ποια οικονομικά κριτήρια ελήφθη αυτή η απόφαση; Και με ποιο πρόσθετο κόστος για τους δημότες, αν συνυπολογιστούν και μισθώματα της τάξης των 6.000–9.000 ευρώ τον μήνα;

Και όλα αυτά, ενώ αγνοείται το προφανές. Ότι η αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου θα ήταν σαφώς πιο οικονομική λύση.

Η κατεδάφιση του κτηρίου του ΙΚΑ, μαζί με την απώλεια 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την απένταξη του κτηρίου της Τζανακάκη που προοριζόταν για τη νέα βιβλιοθήκη, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το πρόβλημα στη διαχείριση των υποθέσεων της πόλης από την δημοτική αρχή. Και όμως, το πρόβλημα, κατά τον δήμαρχο, είναι όσοι διαφωνούν.

Η πόλη δεν είναι προσωπικό σχέδιο κανενός. Δεν είναι χώρος επιβολής, αλλά συλλογικής ευθύνης.

Και η ιστορία της δεν κατεδαφίζεται για να χωρέσει σε προσωπικές εμμονές.

Αν υπάρχει ακόμη μια θεσμική ασπίδα, αυτή είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Εκεί θα κριθεί αν θα επικρατήσει η προστασία ή η κατεδάφιση, αν θα προστατευτεί η πόλη ή αν θα επιβεβαιωθεί, για ακόμη μία φορά, ότι κάποιοι τη θεωρούν ιδιοκτησία τους.

*τ. δήμαρχος Χανίων

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη Τύπου για το πασχαλινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων

Συνέντευξη Τύπου παραχωρείται στις 3/4/2026 στο Δημαρχείο Χανίων για το πασχαλινό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης θα παρουσιάσει τις δράσεις.

Άρση ακαταλληλότητας της ακτής κολύμβησης Κουμ Καπί στα Χανιά

Άρση ακαταλληλότητας της ακτής Κουμ Καπί στα Χανιά μετά από υγειονομικό έλεγχο και εργαστηριακές αναλύσεις. Αποκαταστάθηκε η ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Ξεναγήσεις και στρογγυλή τράπεζα για την έκθεση «Red Line» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Ξεναγήσεις στις 4 και 16 Απριλίου και στρογγυλή τράπεζα στις 19 Απριλίου για την έκθεση «Red Line» της Λυδίας Δαμπασίνα στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Κλείνει με μουσική και ξενάγηση η έκθεση για τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη στο Πολύκεντρο Βουκολιών

Ο Δήμος Πλατανιά κλείνει την έκθεση για τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη στο Πολύκεντρο Βουκολιών με μουσική από μαθητές και ξενάγηση από τους επιμελητές. Ελεύθερη είσοδος.