15.4 C
Chania
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Με ιδιαίτερη επιτυχία και υψηλού επιπέδου επιστημονικές παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ 11), το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2026 στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο.

Το πρωί της 27ης Μαρτίου, πριν την έναρξη του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Νέων Ερευνητών, το οποίο διοργάνωσαν τα μέλη της ΕΝΕΔΙΜ, Κωνσταντίνος Τάτσης (καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Χρυσαυγή Τριανταφύλλου (αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Ξένια Βαμβακούση (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με συμμετοχή περίπου 30 μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών και φοιτητριών.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου από τους διοργανωτές, Αγγελική Μάλη και Χρήστο Κουρουνιώτη, απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης Άλκης Τερσένοβ και η Πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξένια Βαμβακούση.

Το συνέδριο συγκέντρωσε περίπου 150 σύνεδρους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ερευνητές και ερευνήτριες, εκπαιδευτικοί και φοιτητές/φοιτήτριες, επιβεβαιώνοντας το δυναμικό ρόλο της επιστημονικής κοινότητας της Διδακτικής των Μαθηματικών.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν: «Ανάπτυξη της διδασκαλίας των μαθηματικών και κριτική σκέψη», με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η διδασκαλία των μαθηματικών αναπτύσσεται κατά τη διδακτική πράξη. Παράλληλα, ο επιστημονικός διάλογος συνέβαλε στην κατανόηση της έννοιας της κριτικής σκέψης στα μαθηματικά, στην ανάδειξη της σημασίας της και στη διερεύνηση των τρόπων αποτύπωσής της σε στόχους, περιεχόμενο και πρακτικές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι κεντρικές ομιλίες της καθηγήτριας του Freie Universität Berlin, Eva Jablonka, και της καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινας Πόταρη. Παράλληλα, το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Διερευνητική μάθηση και μαθηματική μοντελοποίηση στα νέα προγράμματα σπουδών», με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη, αποτέλεσε σημείο ενδιαφέροντος και γόνιμου διαλόγου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και άλλες δραστηριότητες.

Η επιτυχής διοργάνωση του συνεδρίου επιβεβαιώνει τη σημασία τέτοιων επιστημονικών διοργανώσεων για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στη μαθηματική εκπαίδευση.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Βαλαβάνη: Το 1/3 των υπογραφών για το κλείσιμο των βάσεων από την Κρήτη

Μια νέα πρωτοβουλία πολιτών με αίτημα το κλείσιμο της...

Fuel Pass: «Έπεσε» η πλατφόρμα του Gov – Έκτακτη σύσκεψη για την αποκατάσταση

Σοβαρά τεχνικά προβλήματα παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες, μετά την...