Του Κώστα Μανωλίδη *
Η αμερικάνικη βάση της Σούδας είναι ένα ορμητήριο καταστροφής κι ένας επιχειρησιακός κόμβος της πιο ασυγκράτητης αγριότητας που έχει γνωρίσει η γενιά μας. Έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου για να απαιτούμε το κλείσιμό της.
- Η λειτουργία της βάσης είναι πρώτα απ’ όλα μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Ο ρόλος της ως αιχμή του δόρατος της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής στην ανατολική Μεσόγειο καθιστά την ίδια την Ελλάδα στόχο. Από παράγοντας σταθερότητας, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μέρος του προβλήματος. Παρέχουμε μισθοφορικές υπηρεσίες σε μια ανήθικη επιθετικότητα που μάλιστα στρέφεται απέναντι σε φιλικούς μας λαούς. Γινόμαστε μέλος στο κλειστό κλαμπ δυνάμεων που οδηγούν στον όλεθρο ολόκληρο τον κόσμο και δεν θα αργήσουν να λογοδοτήσουν για αυτό. Επιπλέον, με το να παρέχουμε βοήθεια σε επιθετικούς πολέμους και γενοκτονίες, τοποθετούμαστε αυτοβούλως εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Απεμπολούμε έτσι ως χώρα κάθε μελλοντική επίκληση της διεθνούς νομιμότητας και κάθε προσφυγή και δικαίωση στα διεθνή όργανα.
- Το κλείσιμο της Σούδας είναι επιπλέον ένα θέμα εθνικής επιβίωσης. Η κατάργηση της βάσης είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάσχεση της πορείας που μεταλλάσσει ραγδαία την χώρα μας σε αποικία. Μέσα σε μια δεκαετία η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα-δορυφόρο του Ισραήλ, αλλά και σε πεδίο εξελισσόμενου αποικισμού. Έχοντας παραχωρήσει στο γενοκτονικό κράτος δικαιοδοσία επί των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών μας θεμάτων, αλλά και εκχωρώντας μεγάλα τμήματα ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά κάνουμε ευθανασία στην εθνική μας κυριαρχία. Η εναντίωση στη βάση της Σούδας μπορεί να γίνει η θρυαλλίδα μιας γενικευμένης κινητοποίησης κατά της παράδοσης της χώρας μας στον αποικιοκρατικό μεγαλοϊδεατισμό του Ισραήλ.
- Πάνω απ’ όλα όμως η απαίτηση για κλείσιμο της βάσης είναι μια στάση εθνικής αξιοπρέπειας. Ένα μεγάλο κίνημα για την εκδίωξη της βάσης θα βοηθήσει να ξεπλύνουμε την ντροπή του εθελόδουλου εναγκαλισμού μας με το Ισραήλ. Γιατί, από την απλή πρόσδεσή μας στον ευρωατλαντισμό και την παροχή διευκολύνσεων στο Imperium των ΗΠΑ, περάσαμε στην ενεργητική συνεργασία και ταύτισή μας με την εποικιστική βαρβαρότητα και τη γενοκτονία. Με υπαιτιότητα των τελευταίων κυβερνήσεων έχουμε γίνει ουσιαστικά υποχείριο της σιωνιστικής πολιτικής, και συνένοχοι σε κατά συρροή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Γάζα, στον Λίβανο και στο Ιράν. Η χώρα μας συναινεί αλλά και έμμεσα βοηθά σε εγκλήματα πολέμου όπως οι μαζικές δολοφονίες παιδιών.
Αυτός ο διασυρμός της χώρας μας πρέπει να σταματήσει. Ας κάνουμε την αρχή με την Σούδα.
* Ο Κώστας Μανωλίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.



