Σε μία σημαντική καταγγελία προχώρησε η Ryanair σχετικά με τις πρακτικές της Fraport. Όπως καταγγέλει αν και η ελληνική κυβέρνηση μείωσε το Τέλος Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά 75% σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες γερμανική εταιρεία “καρπώθηκε αυτή τη φορολογική μείωση για να γεμίσει περαιτέρω τις τσέπες του γερμανού μετόχου του”.
Διαβάστε τι αναφέρει:
«Η δήλωση που εξέδωσε το Μονοπώλιο της Fraport Greece στις 8 Μαΐου αναδεικνύει πόσο εκτός πραγματικότητας είναι ο γερμανικής ιδιοκτησίας μονοπωλιακός φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων. Η απόφαση της Ryanair να κλείσει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, στην οποία στάθμευαν τρία αεροσκάφη, για τον χειμώνα του ’26 οφείλεται εξ ολοκλήρου στην απόφαση της Fraport να αυξήσει τις χρεώσεις του αεροδρομίου κατά το υπερβολικό ποσοστό του +66% μετά την πανδημία.
Πιο πρόσφατα, αντί να μετακυλίσει τη λογική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά -75% σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες —προκειμένου να τονωθεί η συνδεσιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ο τουρισμός σε όλη την Ελλάδα— το μονοπώλιο της Fraport καρπώθηκε αυτή τη φορολογική μείωση για να γεμίσει περαιτέρω τις τσέπες του γερμανού μετόχου του. Το μονοπώλιο της Fraport Greece έχει καταστήσει την ελληνική αεροπορία απελπιστικά μη ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αλβανία, η περιφερειακή Ιταλία, η Σλοβακία και η Σουηδία, οι οποίες μειώνουν ενεργά τα τέλη αεροδρομίων και καταργούν φόρους για να στηρίξουν την κίνηση, τον τουρισμό και την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας.
Η Ryanair θέλει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα —όπως κάνει και σε άλλες πιο ανταγωνιστικές χώρες σε όλη την Ευρώπη— αλλά μπορεί να το πράξει μόνο εάν η Fraport Greece «παγώσει» τις χρεώσεις των αεροδρομίων και μετακυλίσει τη μείωση του Τέλους Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά -75% σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες για να τονώσει την αύξηση της χωρητικότητας και τις επενδύσεις, αντί να γεμίζει τις τσέπες του γερμανού μετόχου του. Η Ryanair καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διαλύσει το μονοπώλιο της Fraport Greece, γεγονός που θα φέρει τον τόσο απαραίτητο ανταγωνισμό στην ελληνική αεροπορική αγορά».



