Με απόλυτη επιτυχία και την κατάκτηση σημαντικού επιστημονικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ) στο Ηράκλειο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Η εξαήμερη διοργάνωση, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 10 Μαΐου 2026, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης εποχής.
Το συνέδριο εστίασε στο θέμα «Διασπορά και παγκόσμιο σύστημα: Ταυτότητες, Πολιτικές, Γέφυρες πολιτισμού και Παιδείας». Μέσα από έναν συστηματικό επιστημονικό διάλογο, επιτεύχθηκε η σύζευξη ακαδημαϊκών, ερευνητών, φοιτητών και ειδικών σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης και καινοτομίας, προσεγγίζοντας το φαινόμενο της διασποράς μέσα από διακριτές επιστημολογικές οπτικές.
Η δυναμική της φετινής διοργάνωσης αποτυπώθηκε στους αριθμούς: 1.142 εισηγητές παρουσίασαν 842 επιστημονικές εργασίες, εκπροσωπώντας συνολικά 48 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ευρεία γεωγραφική εκπροσώπηση επιβεβαίωσε τη διεθνή ακτινοβολία του συνεδρίου και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τα ζητήματα της ελληνικής και παγκόσμιας διασποράς.

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις εισηγήσεις είχαν οι εμβληματικές ομιλίες δύο διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Η οικονομολόγος και συγγραφέας Έλενα Παναρίτη ανέπτυξε το θέμα «Η Διασπορά και η Παγκόσμια Πολιτική και Οικονομική Τάξη», ενώ ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης παρουσίασε την ομιλία του με τίτλο «Η Ελληνική διασπορά στο παγκόσμιο σύστημα». Οι δύο ομιλίες αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τις εργασίες του συνεδρίου, προσφέροντας πολύτιμες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Κεντρικό πυλώνα των εργασιών αποτέλεσε η σύνοψη του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγητή Κωνσταντίνου Λάβδα. Η παρέμβασή του συνέβαλε στην επιστημονική οργάνωση και τη συνοχή των εργασιών, θέτοντας τα απαραίτητα εννοιολογικά εργαλεία για την προσέγγιση του θέματος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υλοποιήθηκαν συνολικά τέσσερα συμπόσια, που κάλυψαν ευρύ φάσμα επιστημονικών προσεγγίσεων. Τα δύο ξενόγλωσσα διεθνή συμπόσια φέρουν τους τίτλους «Erziehungswissenschaftliche Migrationsforschung in interdisziplinärer und vergleichender Perspektive» και «Symposion: Theorie, Empirie und Methodenpluralismus im transdisziplinären DSP Kolleg». Παράλληλα, διοργανώθηκε υβριδικό συμπόσιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς και συμπόσιο της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Με δήλωσή της, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος του ΙΑΚΕ, Ελένη Μαράκη, υπογράμμισε πως το φετινό συνέδριο επεδίωξε να αναδείξει τη διασπορά ως μια ζωντανή διαδικασία που συν



