Να απαντήσει στις επικρίσεις που ακολούθησαν την πρώτη δημόσια εμφάνιση του κόμματος «Ελπίδα για Δημοκρατία» επιχείρησε η Μαρία Γρατσία, στενή συνεργάτιδα και δικηγόρος της Μαρίας Καρυστιανού, απορρίπτοντας τόσο τα σχόλια περί απουσίας συγγενών θυμάτων των Τεμπών από την εκδήλωση όσο και τις αναφορές περί «φιλορωσικών επιρροών».
Μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του Mega, η Μαρία Γρατσία περιέγραψε εικόνα μαζικής συμμετοχής στα αποκαλυπτήρια του πολιτικού φορέα στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Το Ολύμπιον ήταν κατάμεστο. Εμείς ενημερωθήκαμε από την Αστυνομία ότι σε ώρα αιχμής υπήρχαν περίπου 2.000 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις αιχμές που διατυπώθηκαν μετά την εκδήλωση σχετικά με τη στάση οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών απέναντι στο νέο πολιτικό εγχείρημα. Η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχουν γονείς θυμάτων αλλά και τραυματίες που στηρίζουν ενεργά το κίνημα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κάποιοι συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή ως ιδρυτικά μέλη.
«Υπάρχουν γονείς οι οποίοι υπέγραψαν από την πρώτη ημέρα συλλογής υπογραφών. Υπάρχουν και τραυματίες που στηρίζουν το κίνημα», δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κ. Χατζηχαραλάμπους και τη σύζυγό του, οι οποίοι, όπως είπε, εξέφρασαν εξαρχής τη στήριξή τους.
Η Μαρία Γρατσία άφησε παράλληλα σαφείς αιχμές για το επίπεδο της δημόσιας αντιπαράθεσης που ακολούθησε την παρουσίαση του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αντί πολιτικής κριτικής υπήρξαν «απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί» και επιθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
«Καταλαβαίνω τον πανικό και τον φόβο»
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η απάντησή της στις αναφορές περί «φιλορωσικών επιρροών» και καταγγελιών για δήθεν καθοδήγηση από ξένο κράτος, με τη συνεργάτιδα της Μαρίας Καρυστιανού να κάνει λόγο για στοχοποίηση του κινήματος.
«Καταλαβαίνω τον πανικό και τον φόβο σε σχέση με αυτό που έρχεται, αλλά να μιλά κάποιος χωρίς κανένα στοιχείο για εντολή από ξένο κράτος είναι πολύ βαρύ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί «δείχνουν στόχευση να χτυπηθεί το συγκεκριμένο κίνημα με κάθε μέσο».
Όπως αποκάλυψε, υπήρξαν ήδη νομικές κινήσεις από την πλευρά τους «αυθημερόν», μετά τις σχετικές αναφορές που κυκλοφόρησαν δημόσια.



