24.8 C
Chania
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιου Πηχωρίδη» στον Παναγιώτη Τσακαλίδη

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΗΧΩΡΙΔΗ» για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026 και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη, στον πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος, Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη. Ο τιμώμενος είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Το Βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1999, προς τιμήν του αείμνηστου Καθηγητή Στέλιου Πηχωρίδη του Τμήματος Μαθηματικών, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή και υπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου. Σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει τη σημασία που οφείλει να αποδίδει κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, καθώς και να επιβραβεύει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που υπηρετούν το ιδανικό αυτό με ιδιαίτερη αφοσίωση και υψηλό επίπεδο διδακτικής αριστείας.

Ο Παναγιώτης Τσακαλίδης έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1990. Το ίδιο έτος μετέβη στο Λος Άντζελες για μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright και Μποδοσάκη. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) στη Μηχανική Υπολογιστών το 1991 και Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού το 1995 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Κατά την περίοδο 1996–1999 εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής Έρευνας στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας του USC. Μεταξύ 1999 και 2002 δίδαξε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τον Σεπτέμβριο του 2002 εντάχθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Αναπληρωτής Καθηγητής και στο ΙΤΕ-ΙΠ ως συνεργαζόμενος ερευνητής.

Από τον Μάρτιο 2017 έως τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2019 έως τον Αύγουστο 2020 υπηρέτησε ως Πρύτανης του Ιδρύματος. Σήμερα είναι Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος, Διευθυντής του ΙΤΕ-ΙΠ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ.

Με έντονη προσήλωση στην καθοδήγηση νέων ερευνητών, ο Καθηγητής Τσακαλίδης έχει επιβλέψει 10 διδακτορικούς φοιτητές, 31 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 11 μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στη στατιστική επεξεργασία σήματος και τη μηχανική μάθηση, με έμφαση στη μη Γκαουσιανή θεωρία εκτίμησης και ανίχνευσης, στις αραιές αναπαραστάσεις και στις εφαρμογές τους σε συστήματα απεικόνισης, δίκτυα αισθητήρων, ήχο και πολυμεσικά δεδομένα.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη μεταφορά τεχνολογίας και στη συνεργασία με τη βιομηχανία. Έχει συντονίσει 11 έργα

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Σιακαντάρη: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το νέο κόμμα Τσίπρα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ;

Σύύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στον Γιώργο Σιακαντάρη και το ΠΑΣΟΚ, πριν παρουσιαστεί το...