Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την πρακτική της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να καλεί νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς σε πειθαρχικό για το ζήτημα της αξιολόγησης, παραβλέποντας ότι συμμετέχουν σε νόμιμη απεργιακή δράση του κλάδου. Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών προκηρύσσει παράσταση διαμαρτυρίας για την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 στις 12:00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Χανίων σημειώνει ότι η ίδια πρακτική εφαρμοζόταν και το προηγούμενο καλοκαίρι, με τη διευθύντρια να «μοιράζει πειθαρχικά» ενώ απουσίαζε από τη θέση της όταν εκδίδονταν οι αποφάσεις. Το συνδικάτο κάνει λόγο για «άθλια, απαράδεκτη πρακτική» που συνεχίζεται παρά την προστασία του απεργιακού δικαιώματος από το Σύνταγμα.
Η ανακοίνωση τοποθετεί τα γεγονότα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας εκμεταλλεύεται τον «νεκρό χρόνο» της θερινής περιόδου για να προωθεί αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως συνέβη με τον νόμο 4823/2021 για την αξιολόγηση που ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της Βουλής.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προβλήματα της σχολικής χρονιάς 2025-2026, την οποία η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζει ως την πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια που «πολλά κενά δεν καλύφθηκαν ποτέ». Το συνδικάτο αντιπαραβάλλει αυτή την κατάσταση με τις πειθαρχικές διώξεις εναντίον εκπαιδευτικών που αρνούνται την αξιολόγηση, κάνοντας λόγο για «τρομοκράτηση» όσων υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί μαζί με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 στις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς για συμπαράσταση στους συναδέλφους που «διώκονται άδικα για την υπεράσπιση των θέσεων του κλάδου».
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται προειδοποίηση προς κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία πειθαρχικών διώξεων: «Όποιος πειράξει συνάδελφο ή συναδέλφισσα, ο οποίος συντάσσεται με την αγωνιστική απόφαση της πλειοψηφίας του κλάδου, θα έχει να αντιπαλέψει με όλο το φάσμα των πολιτικών, συνδικαλιστικών και νομικών πρακτικών που μπορούν να αξιοποιηθούν».
Τα αιτήματα της ΕΛΜΕ Χανίων περιλαμβάνουν:
- Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων χωρίς αξιολόγηση, με την άμεση έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης
- Απόσυρση όλων των πειθαρχικών διώξεων για τη συμμετοχή σε απεργιακές δράσεις
- Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των αναγκών
- Γενναίες δαπάνες, ολόπλευρη μόρφωση, παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο
- Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών
- Περιοδική, ετήσια επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα
Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ Χ. Μπέλμπα και τον γενικό γραμματέα Δ. Παπαφράγκο.



