Η Τουρκία ζήτησε από την Interpol να εκδώσει ερυθρά αγγελία για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δίωξης σχετικά με επίθεση εναντίον ακτιβιστών που επέβαιναν στον στολίσκο Global Sumud Flotilla, ο οποίος μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ (Akin Gurlek).
Σε δήλωση που αναρτήθηκε στην τουρκική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης NSosyal, ο Γκιουρλέκ ανέφερε ότι οι δικαστικές διαδικασίες συνεχίζονταν ενώπιον του 11ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης εναντίον 35 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων των Νετανιάχου και Αφέκ Μοσκοβίτς (Afek Moskovitch), σχετικά με το περιστατικό σε διεθνή ύδατα.
Δήλωσε ότι τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τους Νετανιάχου και Μοσκοβίτς στις 14 Ιουλίου 2026, με την κατηγορία της «γενοκτονίας», ώθησαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να αιτηθεί ερυθρές αγγελίες της Interpol για τους δύο υπόπτους.
Τα σχετικά έγγραφα έχουν επίσης διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ο Γκιουρλέκ.
Ανέφερε ότι οι Νετανιάχου και Μοσκοβίτς διώκονται για φερόμενες ενέργειες που αφορούν την «ένοπλη επέμβαση εναντίον αμάχων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε διεθνή ύδατα και την κράτηση ακτιβιστών».
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «γενοκτονία», «διακεκριμένη στέρηση της ελευθερίας», «πρόκληση σωματικών βλαβών εκ προθέσεως», «βασανιστήρια», «πρόκληση φθορών σε περιουσία», «διακεκριμένη ληστεία» και «πειρατεία / κατάληψη μέσων μεταφοράς», πρόσθεσε.
«Δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα ούτε οι υπεύθυνοι να προστατευθούν από μια ασπίδα ατιμωρησίας», δήλωσε ο Γκιουρλέκ.
«Θα χρησιμοποιήσουμε αποφασιστικά όλα τα μέσα που διατίθενται βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.



