29.8 C
Chania
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026

Έμεινε χωρίς μαθητές η Γαύδος – Δεν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στο σχολείο

Ημερομηνία:

Χωρίς μαθητές θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά στη Γαύδο, με το Δημοτικό Σχολείο του νησιού να μην ανοίγει προσωρινά, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

Ο λόγος δεν είναι κάποια απόφαση για κατάργηση της σχολικής μονάδας, αλλά η απουσία παιδιών που να μπορούν να φοιτήσουν σε αυτή. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο Νηπιαγωγείο της Γαύδου, καθώς αυτή την περίοδο δεν υπάρχει στο νησί παιδί αντίστοιχης ηλικίας.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, στο νησί υπάρχουν δύο μόνιμοι ανήλικοι κάτοικοι, όμως είναι ακόμη σε ηλικία μικρότερη από αυτή που απαιτείται για την έναρξη της σχολικής τους φοίτησης.

Η αναστολή, πάντως, δεν σημαίνει ότι το σχολείο παύει οριστικά να λειτουργεί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ.

Αν κατά τη διάρκεια της χρονιάς μετακομίσει στη Γαύδο οικογένεια με παιδί που βρίσκεται σε ηλικία Νηπιαγωγείου ή Δημοτικού, η εκπαιδευτική δομή μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να υποδεχθεί μαθητές.

Η εκπαιδευτικός που υπηρετούσε πέρυσι στο νησί τοποθετήθηκε φέτος σε σχολείο της Κρήτης, καθώς δεν υπήρχε πλέον μαθητικός πληθυσμός που να δικαιολογεί την παραμονή της στη Γαύδο.

Το νησί διαθέτει Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, ενώ το 2024 είχε λειτουργήσει και τάξη Γυμνασίου, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ενεργή η εκπαιδευτική παρουσία στη νοτιότερη άκρη της Κρήτης.

ertnews.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με γεμάτες αυλές και έτοιμα σχολεία χτύπησε το πρώτο κουδούνι στον Δήμο Χανίων

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στον Δήμο Χανίων με 20.000+ μαθητές σε 154 σχολεία. Σημανδηράκης: Στην καλύτερη κατάσταση εδώ και δεκαετίες.

Αγιασμοί στα σχολεία του Δήμου Πλατανιά με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επισκέφτηκε τα σχολεία για τους Αγιασμούς. Παρουσία της Δημοτικής Αρχής, μοίρασαν αντισηπτικά στα Νηπιαγωγεία.