21.6 C
Chania
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2026

Σουηδία: Παραιτήθηκε ο ομοϊδεάτης του Μητσοτάκη πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον που συγκυβέρνησε με τους Ακροδεξιούς – Ανάσα για την Ευρώπη η νίκη της Κεντροαριστεράς

Ημερομηνία:

Την παραίτησή του αποφάσισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, μετά την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Πέμπτη η δημόσια ραδιοτηλεόραση SVT, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει ολοκληρωθεί, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνουν 176 από τις 349 έδρες του σουηδικού κοινοβουλίου, έναντι 173 εδρών του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Κρίστερσον. Το αποτέλεσμα, το οποίο απομένει να επικυρωθεί επίσημα, ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή κυβέρνησης και πιθανή επιστροφή της Μαγκνταλένα Αντερσον στην πρωθυπουργία, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή της από την εξουσία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Αντερσον αναδείχθηκαν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Ωστόσο, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί η απαραίτητη στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα του κεντροαριστερού μπλοκ.

Καταγραφή 5

Η διαδικασία αναμένεται να έχει δυσκολίες, καθώς ήδη καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ πιθανών κυβερνητικών εταίρων. Το Κόμμα της Αριστεράς ζητά τη συμμετοχή στελεχών του στη νέα κυβέρνηση, κάτι που το φιλελεύθερο Κεντρώο Κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε τέσσερις ημέρες μετά την ψηφοφορία, έπειτα από μία ιδιαίτερα αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών μπλοκ να περιορίζεται τελικά στις τρεις έδρες.

koutipandoras.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στα νότια της Κρήτης: 210 αφίξεις στη Δυτική Κρήτη σε λίγες ώρες

Σε κατάσταση διαρκούς επιχειρησιακής κινητοποίησης παραμένουν οι λιμενικές αρχές...

DIGITAL RURAL: Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει το 2ο Συμμετοχικό Εργαστήριο DIGITAL RURAL στο Ηράκλειο στις 17/9/2026, με ευρωπαϊκές καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού για αγροτικές κοινωνίες.

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Δήμο Γόρτυνας για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ διοργανώνουν εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Δήμο Γόρτυνας για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» στις 21 Σεπτεμβρίου 2026.

Νέο μοριοδοτούμενο πρόγραμμα Κριτικής Μουσειοπαιδαγωγικής από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα Κριτικής Μουσειοπαιδαγωγικής. Αιτήσεις 15/09-31/10/2026, έναρξη 2/11/2026.