12.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

«Όχι νέα μέτρα» αλλα… περικοπές-σοκ σε συντάξεις και επιδόματα

Ημερομηνία:

Τελικά οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, θα πληρώσουν τη… νύφη της προσαρμογής της επόμενης διετίας, καθώς ενώ όλοι περίμεναν ο … πέλεκυς να πέσει στο Δημόσιο, αποφασίστηκε και επισήμως να πέσει το βάρος στις πλάτες του υπουργείου Εργασίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σχεδόν το 50% των 11,5 δισ ευρώ θα εξασφαλιστεί από μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων!

Αν και το οριστικό σχέδιο δεν είχε οριστικοποιηθεί έως αργά το βράδυ, τα σενάρια στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, προκαλούν πραγματικό σοκ. Πλαφόν στις συντάξεις στα 2.300 ή ακόμα και στις 2.200 ευρώ, νέα μείωση 5% για συντάξεις από 1000 έως 1400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, υποχρεωτική συμπλήρωση 25ετούς εργασίας για τη καταβολή του εφάπαξ, επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα, είναι μόνο μερικά από αυτά που εξετάζονται.

Την ίδια ώρα παραμένει πάντα στο τραπέζι και η πρόταση του ΚΕΠΕ για ετήσιο πλαφόν στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρά το ότι δεν συζητήθηκε επισήμως στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Από εκεί και πέρα, οι περικοπές στο Δημόσιο θα αγγίξουν- όπως όλα δείχνουν- κυρίως τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να «προσγειωθούν» στις αποδοχές των συναδέλφων τους στο στενό δημόσιο τομέα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι επιδόματα και μισθολογικές προαγωγές θα γίνουν λίαν συντόμως… ιστορία.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριμερής: «Η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας»

Ολοκληρώθηκε τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Κυριάκου...