29.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

SOULS FROM THE STREETS

Ημερομηνία:

Έκθεση τέχνης του δρόμου
Στο Νεώριο Μόρο – 2 με 16 Νοέμβρη 2012
ακτή ενώσεως 1 – Παλιό Λιμάνι Χανίων

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10.00-22.00
Κωνσταντίνος Λιανός – Γρηγόρης Παπαγρηγορίου – Ανδρέας Χρονόπουλος – Παύλος Τσάκωνας – Blemobill – Em Kei – Gregos Theopsy – Matao Oka – Mofi – Spit
Στην έκθεση Souls from the Streets καλούνται Ελληνες καλλιτέχνες που έχουν αναπτύξει μια εικαστική δραστηριότητα στο δημόσιο αστικό περιβάλλον, να δείξουν τα έργα τους σε καμβάδες, σχέδια, βίντεο αλλά και φωτογραφία.
Ηδη απο τα ’70s στη Νέα Υόρκη, το γκραφίτι ξεκινά να εισχωρεί σε μουσεία και γκαλερί, ακολουθώντας ταυτόχρονα τη πορεία του στο δρόμο. Μέσα από αυτό το εδαφικό “παιχνίδι¨, αυτή ήταν η δεκαετία που οι βαμμένοι τοίχοι έγιναν οικειό θέαμα για τους κάτοικους των μεγαλουπόλεων.
Σήμερα το γκραφίτι συνεχίζει, σαν επικοινωνιακός κώδικας μεταξύ αυτών που το εκπροσωπούν, και αυτό που αποκαλούμε street art, urban art ή τέχνη του δρόμου αποτελεί την πιο επικοινωνιακή, ανοιχτή έκφανση της δημόσιας τέχνης.
Μέταξύ άλλων, αναφορές της είναι η η lowbrow τέχνη, η pop art, τα underground comics, οι γραμματοσειρές και η γραφή, το ψηφιακό σχέδιο, αλλά και πιο κλασσικές ζωγραφικές προσσεγγίσεις. Μέγιστη αναφορά ακόμα αποτελεί η ίδια η αρχιτεκτονική του δημοσίου χώρου σα πεδίο επέμβασης.
Σκοπός της έκθεσης είναι λοιπόν να αποτυπωθεί η ενέργεια, ο αυθορμητισμός και η κριτική δύναμη της τέχνης του δρόμου σε ενα κλειστό χώρο, αυτόν του ιστορικού Νεωρίου Μόρο, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.
Εκτός από το εικαστικό, το συγκεκριμενο καλλιτεχνικό κίνημα παρουσιάζει επίσης θεωρητικό ενδιαφέρον – έτσι, στις 3 Νοέμβρη στις 20.30 θα λάβει χώρα η ομιλία και προβολή “Η τέχνη της παρέμβασης στο δημόσιο χώρο”, από τον υποψήφιο διδάκτωρα αρχιτεκτονικής Ορεστη Πάγκαλο.
Τα εγκαίνια είναι την Παρασκευή στις 20.30 με καλεσμένο dj τον Tasick Mpougki.
Επιμέλεια : Μαρίκα Κωνσταντινίδου
με τη στήριξη του Stigma lab
Συνδιοργάνωση : Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ιστιοπλοικός Ομιλος Χανίων
Χορηγοί : LAB video graphic arts, μεταφορική Fast Movers

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...