50 εκπαιδευτικοί σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης συμμετείχαν στο επιμορφωτικό Σεμινάριο που διοργάνωσε στον Κεφαλά στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2012 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, Υποέργο2, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους,.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βάμου παρουσίασε τα προγράμματα που προσφέρει το ΚΠΕ τη φετινή σχολική χρονιά για επισκέψεις ομάδων μαθητών κι εκπαιδευτικών καθώς και τα Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τα οποία συντονίζει ή στα οποία συμμετέχει το ΚΠΕ Βάμου για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτικών στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωτεινή Χαραλαμπίδου και Αρετή Μαρματάκη μίλησαν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων στα σχολεία.
Ακολούθησε η παρουσίαση δυο προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν σε σχολεία: Η Δέσποινα Τζιάκη παρουσίασε ένα πρόγραμμα με θέμα «Γνωρίζω τα πουλιά του τόπου μου» που υλοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο Στερνών και η Ιωάννα Βουρεξάκη το πρόγραμμα «Η θάλασσα ως μοχλός ανάπτυξης του πολιτισμού στη Μινωϊκή Κρήτη: οι λιμενικοί οικισμοί της Ψείρας και του Μόχλου» του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου.
Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρια που οργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βάμου για την κατασκευή πάνινης τσάντας από παλιά μπλουζάκια, τη δημιουργία αυτοσχέδιου αργαλειου καθώς και την παρουσίαση εργασιών με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με βιωματικό εργαστήριο με θέμα τις Εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Δυτική Κρήτη, που συντόνισε η Ειρήνη Γαβριλάκη, αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια η Μαρία Επιτροπάκη παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Χανίων.
Το Σεμινάριο τέλειωσε με επίσκεψη στη λίμνη Κουρνά, όπου οι εκπαιδευτικοί έκαναν πειράματα με το νερό αλλά και παιχνίδια ευαισθητοποίησης των μαθητών για την εξοικονόμηση νερού.
Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου
Ποντικάκης Φώτιος