22.4 C
Chania
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026

Χαρμολύπη (μικροδιήγημα)

Ημερομηνία:

Προχθες στην Αθήνα και στην καθιερωμένη πια βόλτα στο λατρεμένο Μοναστηράκι ο Παύλος Σιδηρόπουλος μονοπώλησε τη σκέψη μου. Αυθόρμητο συναίσθημα ή αποτέλεσμα αυθυποβολής οι στίχοι από το «που να γυρίζεις» κι απ’ τους «σοβαρούς κλόουν», σκοτεινά τραγούδια όπως η βροχερή και συννεφιασμένη Αθήνα εκείνης της μέρας, ταίριαζαν απόλυτα με τις εικόνες που συνάντησα.

Τον Πακιστανό μετανάστη που σε κοίταζε κατάματα μ’ εκείνο το απροσδιόριστα θλιμμένο βλέμμα του και που σου πρότεινε την αγορά κάποιας ομπρέλας, τον ηλικιωμένο που ζήτησε ένα ευρώ για να πιει κι αυτός ένα καφεδάκι, τους λερούς δρόμους, τους μπάτσους σε περιπολίες τρομοκρατίας, τα παλιά σαρανταπεντάρια και εκείνο το γραμμόφωνο που τα έγδερνε ο αέρας…

Μελαγχόλησα. Και όπως προέγραψα, δεν ήξερα αν ήταν αποτέλεσμα αυθυποβολής ή αυθόρμητο συναίσθημα. Ο Παύλος μέσα μου επέμενε πως ήταν ανάγκη. «Θα πρέπει κάποτε να μελαγχολείς, είναι υγεία. Να μελαγχολείς όμως με τον τρόπο του ιδεολόγου και όχι του χρήστη…»

Από τις σκέψεις μου μ’ έβγαλε μια χαριτωμένη Τσιγγάνα, ευλύγιστη μέσα στο λουλουδάτο φόρεμα της, που μ’ ένα χαμόγελο – το χαμόγελο της ανάγκης – κατάφερε να μου πουλήσει ένα τριαντάφυλλο. Δεν είχα τι να το κάνω, αμήχανα το έπαιζα στα χέρια μου για αρκετή ώρα. Ντρεπόμουν. Ώσπου εντελώς ξαφνικά και σε μια κίνηση πρωτοφανής για τα δικά μου δεδομένα, το πρόσφερα σε μια όμορφη κοπέλα με καστανά μάτια, , που έτρεχε να προλάβει τον Ηλεκτρικό. Ανταπέδωσε με χαμόγελο. Κι αυτό ήταν το δεύτερο χαμόγελο της ημέρας. Ειλικρινές, γοητευτικό και αυθόρμητο.

Είδες, συνέχισε ο Παύλος, αυτή είναι η φυσική συνέχεια των πραγμάτων. Αυτό είναι το νόημα της ζωής. Αυτό είναι η ουσία του ροκ. Η χαρμολύπη. Αυτό θέλησα να πετύχω με τα τραγούδια μου. Δεν ξέρω αν το κατάφερα…»

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αποχαιρετά τον Εμμανουήλ Μιχαηλάκη

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αποχαιρετά τον Εμμανουήλ Μιχαηλάκη, διακεκριμένο γιατρό και Μεγάλο Ευεργέτη του Ιδρύματος. Η μακροχρόνια προσφορά του 2003-2012.

ΣΕΠΕ Χανίων: Στήριξη στην 24ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών στις 28 Απριλίου

Ο ΣΕΠΕ Χανίων στηρίζει την 24ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών στις 28/4. Κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας και καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ηράκλειο με παράνομο οπλισμό και ραδιοεξοπλισμό μετά από άσκοπους πυροβολισμούς

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ηράκλειο για παράνομο οπλισμό και άσκοπους πυροβολισμούς. Κατασχέθηκαν 3 όπλα, 701 φυσίγγια και ραδιοεξοπλισμός.

Χάρης Μαμουλάκης: «Η μεγάλη νίκη του ΟΦΗ αποτελεί τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία του»

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνεχάρη τον ΟΦΗ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη νίκη επί του ΠΑΟΚ ως τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία της ομάδας.