19.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Η κερκόπορτα της Κυριακής και οι εργαζόμενοι

Ημερομηνία:

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Πολύ κουβέντα γίνεται – και τις φετινές γιορτές – για τις Κυριακές που θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα, αν και τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει το αίτημα για να λειτουργούν τα μαγαζιά επτά συνολικά Κυριακές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω εξέλιξη βάζει για μια ακόμα φορά στα χαρακώματα εργαζόμενους και εμπόρους. Αλήθεια, τι μπορεί να περιμένει παραπάνω ένας έμπορος αν λειτουργήσει μια επιπλέον Κυριακή το μαγαζί του;
Μήπως δεν απευθύνεται στο ίδιο καταναλωτικό κοινό; Μήπως δεν θα – προσπαθήσει- να προσελκύσει του ίδιους πελάτες που περιμένει και την Παρασκευή και το Σάββατο και τη μια παραπάνω ημέρα που ζητά φέτος να δουλέψει ο υπάλληλος παραπάνω; Εκτός κι αν το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει μαγικές ιδιότητες στο να γεμίζει τις τσέπες των καταναλωτών Κυριακές πρωί οπότε χαλάλι, να δουλεύουν τα καταστήματα, να οικονομήσουν οι έμποροι, να κερδίσει και ο εργαζόμενος.
Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει στην αγορά γιατί πολύ απλά δεν έχει χρήματα. Δεν είναι κριτήριο για τις αγορές του πλέον το ποιες και πόσες ημέρες θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά, αλλά αν θα έχει την δυνατότητα να προμηθευτεί έστω και τα ελάχιστα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Με τα χαράτσια, τους λογαριασμούς, τα χρέη και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τα περιθώρια είναι τόσο στενά, τα περιθώρια ελιγμών του Πάγκαλου με τον οποίο όπως είναι γνωστό μαζί τα … φάγαμε.
Το επιχείρημα πως όσοι εργαζόμενοι δουλέψουν την έξτρα Κυριακή θα πάρουν μια επιπλέον ημέρα για να ξεκουραστούν, είναι το λιγότερο αστείο. Ας φροντίσουν πρώτα οι έμποροι και οι επιχειρηματίες να δώσουν τα δώρα κανονικά στο προσωπικό μαζί με τα μηνιάτικά τους, ας έχουν ασφαλισμένους όπως προβλέπεται τους υπαλλήλους τους και στη συνέχεια να κάνουν υψηλή πολιτική.
Η κατάργηση της μιας εκ των δύο ημερών που έχει θεμελιώσει ο εργαζόμενος για να ξεκουράζεται είναι στο στόχαστρο όσων πετούν σαν όρνια πάνω από το κουφάρι της χώρας και περιμένουν να πέσει και αυτό το κάστρο για την τελική εφόρμηση. Το εξαήμερο στην εργασία είναι γνωστό ότι έχει συζητηθεί και έχει προβληθεί ως αξίωμα από τους δανειστές μας και τους τροϊκανούς στις διαπραγματεύσεις (;) με τις ελληνικές κυβερνήσεις των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων.
Το θέμα της κυριακάτικης εργασίας είναι η κερκόπορτα, αν και οι πραγματικοί εχθροί είναι εντός των τειχών…

http://prismanews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ