Σε ανακοίνωση της περιφερειακής οργάνωσης Δυτικής Κρήτης της “Δημιουργία Ξανά” αναφέρονται τα εξής :
“Η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να μειώσει πολύ το αφορολόγητο στα ακίνητα και να επιβάλλει υψηλούς φόρους στην ακίνητη περιουσία ακόμα και όταν αυτή δεν προσφέρει εισόδημα στον κατέχοντα.
Η “φιλελεύθερη αρχή” στο συνταγματικό δίκαιο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αρχή του κράτους δικαίου. Κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ατομικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα αυτά της ισότητας, της ανεξιθρησκείας και της ιδιοκτησίας, και προστατεύει το άτομο περιορίζοντας την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας που πηγάζει από τη “δημοκρατική αρχή”, δηλαδή την αρχή της πλειοψηφίας*.
Έτσι λοιπόν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές του δικαίου δεν πρέπει να είναι στη διάθεση της πλειοψηφίας, αυτά συμφωνούνται σε συνταγματικό επίπεδο και δεν αλλάζουν βάσει νόμων της πλειοψηφίας.
Δεχόμαστε την αρχή της φορολογίας ακινήτων αλλά μόνο εφόσον αυτά αποφέρουν εισόδημα. Τέτοια είναι τα ακίνητα που ενοικιάζονται και τα αγροτεμάχια. Εφόσον κάποιο ακίνητο ιδιοκατοικείται ή δεν ενοικιάζεται οι φόροι πρέπει να είναι μέσα στην ικανότητα του ιδιοκτήτη να πληρώνει. Εάν για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης είναι άνεργος δεν πρέπει να επιβάλλονται.
Εμείς υποστηρίζουμε την υιοθέτηση του μοντέλου που εφαρμόζεται επιτυχώς σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει τέλος ιδιοκτησίας (που βαρύνει τον ιδιοκτήτη) και τέλος κατοίκησης (που βαρύνει τον ενοικιαστή ή τον ιδιοκτήτη εάν αυτός κατοικεί στο σπίτι του) τα οποία αποδίδονται στους δήμους (οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα παρελκόμενα – δρόμοι, πεζοδρόμια, υδρεύσεις, κλπ). Η εφορία φορολογεί μόνο εισόδημα (ενοίκια, πώληση αγροτικών προϊόντων, κλπ).
Πιστεύουμε ότι η ιδιοκτησία πρέπει να προστατεύεται γιατί είναι στενά δεμένη με την έννοια της οικογένειας, της καταγωγής και της ταυτότητας του ατόμου. Ακόμα, πολλές φορές είναι προϊόν εργασίας, κόπου και μόχθου.
Βέβαια, η ιδιοκτησία δασών και βουνοκορφών που υπάρχει στην Κρήτη εάν παραμένει σε ιδιώτες τότε αυτοί πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την προστασία της και να την αφήνουν ελεύθερη (χωρίς συρματοπλέγματα) στην επίσκεψη του κόσμου. Αλλιώς, εάν θέλουν να την έχουν κλειστή, τότε αφενός τίθεται θέμα καθώς οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δάση και τη φύση, αφετέρου πρέπει να πληρώνεται τέλος ιδιοκτησίας ωσάν να τους απέφερε εισόδημα.
* http://el.wikipedia.org/wiki/Φιλελευθερισμός “