15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Επίσκεψη μαθητών στο Στρασβούργο, στα πλαίσια του Euroscola

Ημερομηνία:

Είκοσι τέσσερις μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και δύο καθηγητές-συνοδοί, πρόκειται να συμμετάσχουν στις εργασίες της Ημερίδας Euroscola, η οποία θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, στις 15 Μαρτίου. Οι επιτυχόντες μαθητές, οι οποίοι επελέγησαν έπειτα από γραπτή δοκιμασία, θα διαπραγματευτούν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και θα ανταλλάξουν προβληματισμούς με συνομήλικούς τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Διαγωνισμός και η Ημερίδα Euroscola είναι μια ετήσια πανευρωπαϊκή δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχουν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος σχολικές ομάδες με βάση τις Περιφέρειες της χώρας.

Στην Κρήτη, την ευθύνη για τη διοργάνωση της διαδικασίας, από τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού μέχρι τη συμμετοχή των μαθητών στην Ημερίδα, έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, υπό την κεντρική καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ο φετινός διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκαν οι 24 μαθητές είχε θέμα «Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού οι μαθητές κλήθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, την Τρίτη 5 Μαρτίου, για μια πρώτη γνωριμία μεταξύ τους και περαιτέρω οδηγίες από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Απόστολο Κλινάκη, ο οποίος τους συγχάρηκε για την επιτυχία τους, τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Στριλιγκά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Οι διακριθέντες μαθητές θα ταξιδέψουν για 3 ημέρες στο Στρασβούργο, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από 14 έως 17 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της εξόρμησης θα έχουν ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με κύρια εκδήλωση τη συμμετοχή στην Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ημέρα αυτή η ομάδα της Κρήτης μετέχει ως εκπρόσωπος της χώρας.

Τα βασικά θέματα στα οποία προετοιμάστηκαν οι μαθητές και θα απασχοληθούν στις ομάδες εργασίας στην Ημερίδα είναι α) περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, β) ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη, γ) 2013 ευρωπαϊκό έτος των πολιτών, δ) το μέλλον της Ευρώπης, ε) γεωργική πολιτική και στ) μετανάστευση και κοινωνική ένταξη.

Η μαθητική ομάδα της Κρήτης εκτός από τη συμβολή της στα θέματα αυτά, αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το ρόλο να εκπροσωπήσει επάξια τον τόπο μας ως ιστορική κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας σήμερα.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...