Γιαούρτι
4 λίτρα γάλα πλήρες, ένα κεσεδάκι γιαούρτι ζωντανό (όχι βιομηχανίας, ντόπιο). Αν το γάλα είναι πρόβειο και το γιαούρτι πρόβειο, αν αγελαδινό και το γιαούρτι αγελαδινό.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Το κατεβάζουμε, και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας πότε, πότε. Βουτάμε το δάχτυλο μας στο γάλα μετράμε έως το δέκα και αν αντέξουμε τη ζέστη του γάλακτος, τότε η θερμοκρασία του είναι η κατάλληλη για να συνεχίσουμε. Σουρώνουμε το γάλα σε μια λεπτή σίτα. Πλένουμε την κατσαρόλα από τα υπολείμματα και ρίχνουμε ξανά το γάλα μέσα. Αφαιρούμε δύο φλιτζάνια γάλα από την κατσαρόλα και το αναμιγνύουμε σε ένα μπολ με το έτοιμο γιαούρτι, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε στην συνέχεια την κατσαρόλα με μια χοντρή καθαρή πετσέτα και αφήνουμε ήσυχο το γιαούρτι για δέκα περίπου ώρες. Στη συνέχεια, βρέχουμε ένα τουλπάνι και το στρώνουμε σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχουμε βάλει σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και το σφίγγουμε πολύ καλά σηκώνοντάς το. Το αφήνουμε στο ψυγείο να σουρώσει καλά για περίπου πέντε ώρες. Και μετά είναι έτοιμο για να φτιάξουμε ντολμαδάκια γιαλαντζί με φρέσκα αμπελόφυλλα και να το φάμε. Ή με γλυκάκια κουταλιού ή με μέλι απ’ τα γεμάτα θυμάρι βουνά μας (που είναι ακόμα «μας») Και ο νοών νοείτω.
Χουρμάδες γλυκό
1 κιλό χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι), αμύγδαλα ασπρισμένα, 1 κιλό ζάχαρη, 5-6 γαρύφαλλα, 1 ξύλο κανέλλας, 1 λεμόνι (το χυμό).
Βάζουμε τους χουρμάδες σε νερό για 2 ώρες να φουσκώσουν και αν μαλακώσουν. Γεμίζουμε τους χουρμάδες με καθαρισμένα αμύγδαλα (άσπρα). Φτιάχνουμε σιρόπι βάζοντας 1 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τον χυμό του λεμονιού να πάρουν μερικές βράσεις. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τους βράζουμε με τα υλικά για το σιρόπι Πριν δέσει το σιρόπι, δοκιμάζουμε τους χουρμάδες και αν είναι έτοιμοι τους τραβάμε και βράζουμε το σιρόπι μόνο του μέχρι να δέσει. Μόλις είναι έτοιμο τραβάμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους χουρμάδες.