Aκόμα κι αν συμφωνήσει ο Ζελένσκι με τον Πούτιν, θα συναινέσουν στην εφαρμογή της Συμφωνίας οι νεοναζί και οι ΗΠΑ;

Κανένα σχόλιο

Είναι αυτό το ερώτημα που κανείς δεν αγγίζει και γιατί το αίτημα για αποναζιστικοποίηση είναι από την αρχή στο επίκεντρο των αιτημάτων που θέτει η Ρωσία.

Βλέπετε, Ο Δεξιός Τομέας και τα νεοναζιστικά τάγματα σε κάθε στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της Ουκρανίας, σε όποια προσπάθεια να υπάρξει μια Συμφωνία που θα διασφάλιζε τη συνύπαρξη και την ειρήνη δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα, ασκούσαν βία και σκότωναν ανθρώπους οδηγώντας τις καταστάσεις στα άκρα και σε νέες αιματοχυσίες.

Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2014 όταν υπογράφηκε συμφωνία από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανούκοβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης για εκλογές πριν το τελος του έτους.

"Sponsored links"

Οι εκλογές θα αποτελούσαν μέρος της πολιτικής διεξόδου από την κρίση την οποία διερχόταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία τους τελευταίους μήνες λόγω των χρηματοδοτούμενων και από τη CIA γεγονότων της πλατείας Μαϊντάν.

Η συμφωνία είχε επέλθει μετά από πολύωρες συνομιλίες, στις οποίες είχανα μεσολαβήσει οι υπουργοί Εξωτερικών τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Το κείμενο της συμφωνίας

Στο τελικό κείμενο, όπως δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, σημειώνεται:

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.

2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.

4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας.

"Sponsored links"

Αυτή τη συμφωνία στην οποία συμφώνησαν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας απέρριψαν οι νεοναζί της οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» που επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, καλώντας σε συνέχιση της «Εθνικής Επανάστασης».

Αποτέλεσμα του νέου κύκλου ακροδεξιάς βίας ήταν το πραξικόπημα που οδήγησε στην εκδίωξη του πρόεδρου Γιανούκοβιτς με όσα ακολούθησαν μετά στην περιοχή του Ντομπάς αλλά και στην Οδησσό.Το ίδιο συνέβη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας Μινσκ 2 όπου οι ακρoδεξιοι και οι νεοναζί του Δεξιού Τομέα δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη συνθήκη.

Την ίδια στιγμη στην ανατολική Ουκρανια, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζονταν από εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τόσο στην αστυνομία, όσο και στον στρατό επιχειρούν περίπου 400 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές από την ιδιωτική εταιρεία Security Academi, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα της διαβόητης Blackwater με συμμετοχή σε συγκλονιστικά περιστατικά στο Ιράκ με δολοφονίες και βασανισμούς Ιρακινών.

Την ίδια περίπου περιοδο, στις 11 Νοεμβρίου 2014 το τάγμα Αζόφ ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.

Από τα τέλη Μαρτίου 2015, παρά τη δεύτερη συμφωνία (Minsk II), το τάγμα Αζόφ συνέχισε να προετοιμάζεται για πόλεμο, με τον αρχηγό της ομάδας να βλέπει την κατάπαυση του πυρός ως «κατευνασμό».

Η Συμφωνία όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε αλλά τον Μάρτιο του 2015, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Άβακοφ ανακοίνωσε ότι το νεοναζιστικό σύνταγμα Αζόφ θα ήταν μεταξύ των πρώτων μονάδων, που θα εκπαιδεύονταν από τα στρατεύματα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην εκπαιδευτική τους αποστολή Operation Fearless Guardian.

 Ωστόσο, η εκπαίδευση των ΗΠΑ αποσύρθηκε στις 12 Ιουνίου 2015, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε μια τροπολογία, που μπλοκάρει κάθε βοήθεια (συμπεριλαμβανομένων όπλων και εκπαίδευσης) στο τάγμα λόγω του νεοναζιστικού του υπόβαθρου.

Μετά την ψηφοφορία, ο βουλευτής Τζον Κόνιερς ευχαρίστησε τη Βουλή, δηλώνοντας:

«Είμαι ευγνώμων που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα τις τροπολογίες μου χθες το βράδυ, για να διασφαλίσει ότι ο στρατός μας δεν εκπαιδεύει μέλη του αποκρουστικού νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, μαζί με τα μέτρα μου για να κρατήσουν τα επικίνδυνα και εύκολα διακινούμενα MANPAD από αυτές τις ασταθείς περιοχές».

Ωστόσο, η τροπολογία αφαιρέθηκε αργότερα τον Νοέμβριο του 2015, με το The Nation να αναφέρει ότι “η Επιτροπή Πιστώσεων Άμυνας του Σώματος δέχθηκε πίεση από το Πεντάγωνο να αφαιρέσει την τροπολογία Κόνιερς-Γίοχο από το κείμενο του νομοσχεδίου.”

Καθώς τα χρόνια περνάνε, οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν έφεραν αντιδράσεις στη μη εφαρμογή της Συμφωνίας ούτε στις δολοφονίες άμαχων στις περιοχές του Ντομπάς αλλά ο αμερικάνικος στρατός δυνάμωση τις σχέσεις του με το νεοναζιστικό Τάγμα ΑΑζόφ. Το 2017 στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ επισκέφτηκαν το Τάγμα Αζόφ για την ενδυνάμωση της συνεργασίας και για την προσφορά τεχνολογίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ενώ από το 2018, ομάδες Αμερικάνων στρατιωτικών αναλυτών εκπαιδεύουν το τάγμα με την παράδοση και υψηλής τεχνολογίας αμερικάνικου εξοπλισμού.

Πιο πρόσφατα στις 12 Ιανουαρίου του 2022, και πριν τον πόλεμο πο, ο Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Bob Menendez κατέθεσε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθούν 500 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για αγορά οπλικών συστημάτων ενώ ζήτησε την επιβολή τις αυστηρότερες των κυρώσεων, αν η Ρωσία τολμήσει να επιτεθεί. Όμως, εντύπωση προκάλεσε η απουσία του οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου αν αυτά τα όπλα που προσέφεραν οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν από νεοναζιστικές οργανώσεις όπως το Τάγμα Αζόφ.

Με όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και αν υπάρξει Συμφωνία είναι πολύ πιθανό οι νεοναζι της Ουκρανίας σε συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί και να μην υπάρξει ειρήνη.

Γι’ αυτό λοιπόν το αίτημα για αποναζιστικοποίηση δε μπορεί παρά να είναι στον πυρήνα της οποιασδήποτε ειρηνευτικής προσπάθειας. Δίχως
αποναζιστικοποίηση, απλούστατα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ειρήνη.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live