Aπέχει ο Σ. Ρίζος από την εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Κανένα σχόλιο

Δήλωση αποχής του Σεραφείμ Ρίζου, δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» από την συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Η διαδικασία συγκρότησης και εκλογής μελών των οργάνων των Δήμων, όπως αυτή καθορίστηκε από τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελεί άλλο ένα δείγμα του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης της ΝΔ. Με τον προβλεπόμενο αποκλεισμό των παρατάξεων της αριστεράς, από τις «εκλογές» μελών στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Οικονομική Επιτροπή, επιχειρείται πραξικοπηματικά ο αποκλεισμός των φωνών αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, της διαρκούς λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστροφής του περιβάλλοντος, του ρατσισμού και του σεξισμού.

Είναι αποτέλεσμα του νόμου της ΝΔ που κατάργησε την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές και εξειδικεύτηκε από εγκύκλιο του υπουργού ΥΠΕΣ Βορίδη και χαλκεύει τη λαϊκή έκφραση στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» στους Δήμους. Είναι η ίδια εγκύκλιος με βάση την οποία η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, κάνει πλάτες στους εκλεγμένους χρυσαυγίτες μέσα στους δήμους, όπως αυτόν της Αθήνας, προσπαθώντας να στήσει ξανά τη δεξιά πολυκατοικία και θεσπίζει το 3% ως όριο για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια προκειμένου να αποκλείσει την αριστερά και από αυτά.

"Sponsored links"

Οι εξελίξεις αυτές πάνε χέρι-χέρι με την οπισθοδρομική διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ και την μετατροπή των Δήμων σε παραμάγαζα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στην πρώτη φάση της πανδημίας επέστρεψαν στο Μεσαίωνα με την εφαρμογή της καραντίνας και τώρα πάνε πίσω στις πρωτόγονες κοινωνίες εφαρμόζοντας ανοσία της αγέλης.

Στην πράξη δεν υπάρχουν εκλογές για επιτροπές αφού η κάθε παράταξη παίρνει έδρες με βάση τα εκλογικά της ποσοστά και όχι τις προτιμήσεις των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Η εκλογή αφορά μόνο την εσωτερική σταυροδοσία των παρατάξεων!

Η πριμοδότηση των 3/5 για την παράταξη του Δημάρχου έχει μετατρέψει τις συνεδριάσεις των επιτροπών σε ολιγόλεπτες διαδικασίες χωρίς κανένα αντίλογο με αποφάσεις για διάθεση εκατομμυρίων χωρίς να χρειάζεται να ερωτηθεί καν το δημοτικό συμβούλιο. Αυτή είναι η περιβόητη «εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας».

Με βάση αυτή την πολιτική έχουν τα χέρια τους «ελεύθερα» για να αποφασίζουν τη σπατάλη εκατομμυρίων σε φιέστες και έργα βιτρίνας, για στολισμούς της πόλης αξίας πολλών χιλιάδων, για υπαίθρια mall στη πλατεία 1866, για πλακοστρώσεις στον Ενετικό λιμένα, για αναπλάσεις τύπου «μεγάλου περίπατου» σε διάφορες περιοχές του κέντρου και σε όλη την παραλιακή έκταση, την ίδια ώρα που η ανυπαρξία της σχολικής στέγης έχει χτυπήσει κόκκινο, χιλιάδες βρέφη αποκλείονται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, η μέριμνα για τους φτωχούς, τους άστεγους, τους πρόσφυγες, την πολιτική προστασία είναι ανύπαρκτη. Καμιά ουσιαστική πολιτική κίνηση δεν έχει γίνει από την πλευρά του δήμου για την προστασία των φτωχών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Καμιά κίνηση δεν έχει γίνει, από την πλευρά του δήμου Χανίων,  για την ουσιαστική προστασία της νεολαίας με το άνοιγμα των σχολείων.  Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής και των ίδιων συμφερόντων που θέλουν να παραδώσουν το λόφο Καστέλι στους ξενοδόχους και  επιβάλλουν εισιτήριο στον κόσμο που θέλει να αθληθεί στο στάδιο Χανίων.

Η Ανταρσία στα Χανιά θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες μαζί με τον εργατόκοσμο και την νεολαία, τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενάντια στην πολιτική της δημοτικής αρχής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, της τουριστικής βιομηχανίας, του real estate.

Άμεσα διεκδικούμε άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, με εξασφάλιση από τον Δήμο Χανίων παροχής δωρεάν τεστ στα δημοτικά ιατρεία για όλους, μάσκες υψηλής προστασίας, εξασφάλιση αιθουσών για να σπάσουν τα τμήματα στα σχολεία,  με προσλήψεις προσωπικού για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να διώξουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, την κυβέρνηση ενόχων για την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας που κόστισε ήδη 21000 ζωές, την κυβέρνηση που πνίγει πρόσφυγες, γυναίκες και βρέφη στο Αιγαίο, την κυβέρνηση που καίει δάση και φυτεύει ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές , που στέλνει τα ΜΑΤ, όπως στον Πρίνο, στην Καβάλα και στην ΑΣΟΕΕ να χτυπάνε εργαζόμενους και να τρομοκρατούν τη νεολαία.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις αντιδημοκρατικές αθλιότητες στις νόθες εκλογικές διαδικασίες για τις επιτροπές, που λίγο απέχουν από τους διορισμούς Δημάρχων και συμβούλων δικτατορικών καθεστώτων. Αποχωρούμε από την φαρσοκωμωδία εκλογής προεδρείου και των μελών των επιτροπών του Δήμου Χανίων. Συνεπώς θα απέχουμε από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 16/1.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live