Airbnb, κόκκινα δάνεια και οικονομική κρίση «εκτόξευσαν» τα ενοίκια – 20% αύξηση στο Ηράκλειο

Κανένα σχόλιο

Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι τιμές των μισθωμάτων για τα προς ενοικίαση διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τον τελευταίο χρόνο, την ίδια ώρα που το ποσοστό της αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζει το 35%

Αυτό ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μίρκα Οικονομοπούλου«Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όποιος ψάξει να βρει σπίτι για να νοικιάσει στην Κρήτη θα ανέβει έναν Γολγοθά», σημείωσε, τονίζοντας πως τα προς μακροχρόνια μίσθωση σπίτια στον πόλη είναι λίγα για τος ανάγκες του πληθυσμού και κατ’ επέκταση ακριβά.

Το πρόβλημα έλλειψης σπιτιών εντοπίζεται κυρίως σε δύο κατηγορίες, στα μικρά διαμερίσματα, έως 50 τ.μ. που συνήθως αναζητούν φοιτητές και εργαζόμενοι, όπως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και τα διαμερίσματα για οικογένειες από 70 έως 100 τ.μ.

"Sponsored links"

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση την αγορά μίσθωσης ακινήτων; Η κα Μαυράκη εξήγησε πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που διέθεταν τα διαμερίσματά τους για μακροχρόνιες μισθώσεις, μετά το άνοιγμα της χώρας μας μετά την πανδημία και την αύξηση του τουρισμού, έκαναν στροφή τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Το airbnb έπαιξε ρόλο, δεν είναι όμως μόνο το airbnb, Yπάρχουν και άλλοι λόγοι που αυξάνονται τα ενοίκια λόγω έλλειψης διαμερισμάτων», σημείωσε η κα Μαυράκη, τονίζοντας ένας ακόμη λόγος είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξε οικοδομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην διατεθούν στην αγορά νέα διαμερίσματα προς μίσθωση, ενώ και σπίτια που έχουν μεγάλη ηλικία και έχουν αποσυρθεί από την αγορά γιατί δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Αυτή είναι μία από τις συνέπειες τις μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης στην χώρα μας στην αγορά μίσθωσης ακινήτων, καθώς η δεύτερη έχει να κάνει με την αύξηση του αριθμού των ενοικιαστών. «Έχουν φύγει από τα χέρια ιδιοκτητών αρκετά σπίτια που χρησιμοποιούνταν για ιδιοκατοίκηση, από κατασχέσεις λόγω κόκκινων δανείων», σημείωσε η κα Μαυράκη η οποία ανέφερε πως το 2007 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας ανέρχονταν σε 84%, ενώ σήμερα, 15 χρόνια μετά, η ιδιοκατοίκηση αγγίζει το 73%.

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης σημείωσε πως μία ακόμη αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν σπίτι, δεν προχωρούν στη λήψη δανείου, λόγω των υψηλών επιτοκίων.

«Όλα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την αγορά της μίσθωσης», σημείωσε η κα Μαυράκη και τόνισε πως η κατάσταση ακόμα και για όσους καταφέρουν τελικά να βρουν ένα σπίτι στο Ηράκλειο δεν είναι εύκολη. «Με αυτή την αύξηση των ενοικίων αλλά και όλες τις λειτουργικές δαπάνες καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για όλους τους μισθωτές να ανταπεξέλθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

creta24.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live